John Hultengård, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund i Uppsala län, har inte ändrat inställning efter att kretsstyrelsen gått ut och uttryckt stöd för Centerpartiets kommunalråde i Uppsala, Stefan Hanna. Hultengård vill fortfarande att Hanna avgår som kommunalråd. Foto: SVT

CUF-ordföranden om kravet på Hanna: ”Omtumlande – han är en arbetshäst”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets ungdomsförbund i Uppsala län har öppet krävt att Stefan Hanna ska avgå, men dagens besked var man inte beredda på.
– Jag blev väldigt omtumlad. Det är beklagligt att det skulle behöva gå så långt, säger John Hultengård, ordförande i CUF.

Centerpartiets distriktsstyrelse i Uppsala län kräver att Stefan Hanna ska uteslutas ur partiet. Det var Stefan Hanna själv som meddelade styrelsens krav under en presskonferens på måndagsförmiddagen.

– Jag hade ingen aning om att de väckte ett uteslutningsärende. Jag blev väldigt omtumlad när jag fick veta det. Jag är förvånad över att Stefan Hanna låtit det gå så här långt och inte avgått tidigare, säger John Hultengård.

”En arbetshäst”

CUF har ju varit öppna i sin kritik mot Stefan Hanna och ni har krävt att han ska avgå?

– Han är en arbetshäst med många bra kompetenser och vi hade gärna haft honom kvar i partiet. Vi tycker att han hade kunnat få stanna kvar som medlem.

Stefan Hanna själv har hela tiden nekat till att hans ledarstil ska ha bidragit till slitningar.

– Det är inte alls en del av mitt ledarskap och det finns många som kan vittna om det, säger han.

John Hultengård betonar att Stefan Hanna är vald av folket till sin plats i kommunfullmäktige, och menar att det därför hade varit rimligt att låta honom fortsätta sitt arbete där.

– Det är hans ledarskap och hans omdöme som vi är starkt kritiska till. Därför vill vi inte ha honom som ledare. Men om han utesluts ur partiet helt kan han ju inte bidra på något sätt.

”Ingen väg tillbaka”

– Man måste förstå att ett uteslutningsärende är verkligen den sista utvägen man tar. Det krävs väldigt mycket för att en person ska uteslutas. Och när man utesluter någon finns det ingen väg tillbaka.

Vad hoppas du att partistyrelsen tar för beslut?

– Jag tycker det är upp till dem, jag har ju inte all info som de eller distriktsstyrelsen har. Men vi står fast vid vårt avgångskrav. Och framför allt tycker jag att det är tråkigt att Stefan Hanna inte lyssnat på oss om de kraven tidigare, för då hade det varit löst sen länge.

Uppdatering: På måndagseftermiddagen beslutade partistyrelsen att utesluta Stefan Hanna ur Centerpartiet.

Uppdatering: Stefan Hanna själv förnekar dock anklagelserna.

– Det är inte alls en del av mitt ledarskap och det finns många som kan vittna om det, säger han.

Han säger vidare att det snarare rör sig om maktspel.

– Det här är ett grovt demokratiskt övertramp och det är rättsvidrigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet