Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Hanna om sin nya roll Visa alla (2)
Visa alla (2)

Politiska vilden Stefan Hanna startar ”Uppåt Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

”Uppåt Uppsala” är en partipolitisk fri förening som ska verka för Uppsalaborna. Parallellt med arbetet i föreningen så kommer Stefan Hanna att sitta kvar som kommunalråd, i Uppsala kommun, mandatperioden ut.

Det var strax innan lunch på onsdagsförmiddagen som Centerpartiets före detta och nu uteslutna kommunalråd, Stefan Hanna, kallade till presskonferens i kommunhusets lokaler på Stationsgatan i Uppsala.

– Jag håller just nu på att skapa en ideell förening som kommer att ta ansvar för demokratin och de riktigt svåra frågorna, säger han.

Intitiativet heter ”Uppåt Uppsala” och kommer bland annat att fokusera på demokratiska metoder, social hållbarhet, tryggt åldrande och ett stärkt civilsamhälle.

Hur mycket liknar föreningens ställningstaganden Centerpartiets?

– Visst finns det en del likheter. Men vi kommer att företräda Uppsalaborna på bästa möjliga sätt och vi ska bidra till demokratisk förnyelse, säger Stefan Hanna, som nu känner sig mer engagerad än någonsin.

”Arbetet sker inifrån”

Bland annat påpekar han hur närheten till invånarna är viktig, vilket han anser att många politiker inte engagerar sig i mer än till valdagen.

– Jag skulle säga att det mesta arbetet sker inifrån medan jag själv är ute på fältet mer än hälften av min arbetande tid, säger han.

Stefan Hanna berättade under presskonferensen att han känner starkt stöd från Uppsalaborna och redan idag är de 42 stycken i föreningen som kommer att arbeta både genom möten och debatter i sociala medier men också genom att träffas. Hanna kommer också att sitta kvar som kommunalråd i Uppsala kommun mandatperioden ut.

– Jag ser det som en skyldighet gentemot de som har röstat på mig så det är en självklarhet för mig att sitta kvar, säger han.

Stefan Hanna uteslöts ur Centerpartiet efter en lång intern konflikt som kulminerade när partiledningen valde att ta beslutet utesluta honom ur partiet i vintras 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet