Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här tar Stefan Hanna av sig sin parti-pin

Stefan Hanna lovade att avgå vid uteslutning: ”Minns inte det”

Uppdaterad
Publicerad

Trots sin uteslutning ur Centerpartiet uppger Stefan Hanna att han tänker sitta kvar på ett antal politiska poster i Uppsala. Detta trots att han skrivit under motsatsen genom en så kallad ”kandidatförsäkran” med partiet.
– När man blir utesluten på de här helt horribla grunderna, då kan jag göra precis vad jag vill. Även om jag skulle skrivit på det avtalet, beter man sig på det här sättet, då kan man bete sig på vilket sätt som helst tillbaks också, säger Stefan Hanna till SVT.

Inför valåret fick Centerpartiets kandidater och förtroendevalda i Uppsala skriva under en försäkran om att följa partiets regler och arbeta för ”Centerns bästa”. Sammanfattat består försäkran om en rad punkter om hur man som representant för Centerpartiet bör bete sig och att man bör avsäga sig sina förtroendeuppdrag ifall man exempelvis fälls för brott eller förlorar partiets förtroende.

I en av punkterna står det att personen bör lämna sina uppdrag om hen skulle lämna Centerpartiet – av egen vilja eller bli utesluten.

Stefan Hanna uppgav under måndagen att han inte tänker avsäga sig några politiska poster- däribland sin fullmäktigeplats. Detta efter att det stått klart att partistyrelsen nationellt valt att enhälligt utesluta honom – vilket gör honom till en politisk vilde.

– Mitt fokus är fortfarande Uppsala och invånarnas intresse. Jag kommer sitta kvar och representera Uppsala. Jag har fortfarande Uppsalabornas mandat, sa han under måndagen.

”Minns inte”

Att bli en politisk vilde är dock något Stefan Hanna försäkrat partiet om att han inte tänker bli. Detta genom den kandidatförsäkran som han skrivit under och som SVT Uppsala tagit del av. På försäkran står det:

”Genom min signatur försäkrar jag följande: [...] Jag är införstådd med att ett förtroendeuppdrag inom och genom Centerpartiet förutsätta ett medlemskap i Centerrörelsen. Om jag av lämnar Centerrörelsen av fri vilja eller blir utesluten kan jag därför inte representera Centerpartiet. Jag avsäger mig då förtroendeuppdraget jag fått igenom Centerpartiet. [...] Som kandidat och förtroendevald kommer jag att arbeta i enlighet med denna försäkran.”

Handlingen är undertecknad och daterad 18/11-2017. Före valåret startades, listorna sattes och valrörelsen drogs igång.

–  Det brukar vara så att man skriver på inför, så att man är medveten om att om man ställer upp som kandidat så ska man ha tänkt igenom vilket åtagande som det handlar om. Jag minns inte att jag skrivit under något och jag har ingen egen kopia på det, säger Stefan Hanna.

Inte juridisk bindande

Dokumentet är inte juridiskt bärande, men kan ses som ett sorts hederskodex för uppförande där partiets förtroendevalda intygat att de är medvetna om vad som förväntas av dem i arbetet och hur man bör göra när vissa situationer uppstår.

Organisationschefen Thomas Lind bekräftar försäkrans existens och beskriver den så här:

– Det är ett handslag mellan en eventuell förtroendevald och den lokala kretsen. Den är i slutändan en samvets- och hedersfråga huruvida man följer den eller inte. Den är inte specifik för Uppsala utan vår rekommendation är att alla kretsar ska använda och följda den.

Stefan Hanna, du har skrivit under det här pappret, ska du inte hålla ditt ord?

– Nej, som jag sa, när de beter sig på det här sättet mot en folkvald så har de förbrukat allt sitt förtroendekapital hos mig. De får ta ansvar för det och försöka klara sig undan det här, säger Stefan Hanna.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Hanna tycker att partistyrelsen agerat odemokratiskt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet