Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Hanna tycker att partistyrelsen agerat odemokratiskt. Foto: SVT

Stefan Hannas starka kritik mot partistyrelsen efter uteslutningen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolitikern Stefan Hanna går till attack mot partistyrelsen efter att han uteslutits och hävdar att de agerat odemokratiskt.
– De som utesluts från partiet, har begått grova brott eller grova övertramp. Det här är bara en vilja från några stycken om att bli av med mig. Det är demokratiskt vidrigt.

I måndags uteslöts kommunalrådet Stefan Hanna från Centerpartiet efter ett krav från distriktstyrelsen i Uppsala län. Beslutet togs av partistyrelsen och har väckt starka reaktioner, inte minst från politikern själv.

– Det är ingen som trovärdigt kan lasta mig för att jag inte kämpat och slitit för det partiprogram som Centerparitet i Uppsala har. Jag har aldrig gått emot Centerpartiets program på något sätt, sade Stefan Hanna till SVT Uppsala under tisdagen.

Även på sin blogg riktar Stefan Hanna stark kritik mot partistyrelsens beslut, som han hävdar ska vara odemokratiskt och ett brott mot partiets egna stadgar:

”Igår fattade Centerpartiets partistyrelse beslut om att utesluta mig som medlem. Mycket intressant beslut och ett demokratiskt vidrigt beslut. Om de grunder som anförs ska anses som rimliga för en så långtgående åtgärd är det många centerpartister som ska uteslutas. ”Häxjakten” fick stöd av det allt mer toppstyrda Centerpartiet. [...] Partistyrelsen har brutit mot stadgarna genom att inte respektera en ordning där lokala medlemmar och lokala invånare bestämmer vilka de vill ha som företrädare. Företrädare som inte grundlöst borde kunna uteslutas.”

”I enlighet med stadgarna”

Centerpartiets organisationschef Thomas Lind menar dock att allt gått till enligt reglerna.

– Uteslutningen är helt i enlighet med stadgarna som Centerpartiet har. Det är alltid en bedömning, är handlingen eller beteendet hos personen något som allvarligt kan skada partiet? Det är medvetet att ha en öppen motivering, så att man noga kan tänka igenom frågan och det är det som har gjorts, säger han.

Han skriver på sin blogg om att ni gått före den lokala ordningen?

– Centerpartiet är en organisation. Inte 290 organisationer i 290 kretsar. Medlemskapet är i Centerpartiet i sin helhet. Det är inga konstigheter i det utan precis såhär det ska gå till, säger Thomas Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet