Zahrah Lifvendahl tar över som gruppledare efter Stefan Hanna. Foto: Uppsala kommun

Hon blir ny gruppledare efter Stefan Hanna

Publicerad

Under tisdagskvällen valdes Zahrah Lifvendahl till ny gruppledare för Centerpartiet i Uppsala. Efter uteslutningen av Stefan Hanna blickar Uppsalacentern nu framåt.

Efter tisdagskvällens möte vittnade Unn Harsem, Centerpartiets ordförande i Uppsala, om en stor lättnad över att det blir Zahrah Lifvendahl som efterträder Stefan Hanna.

– Hon är en klok och varm människa som vi har förtroende för, berättar hon.

Uteslutne Stefan Hanna var inte på plats på kvällens möte, som gick väldigt lugnt till.

– Det var mycket odramatisk, och Zahrah kunde väljas i absolut enighet, säger Unn Harsem, som bara har lovord för sin nya gruppledare:

– Zahrah Lifvendahl har den politiska fingerfärdighet vi behöver nu, och hon kan hantverket, eftersom hon har varit gruppledare (för Miljöpartiet i Knivsta) tidigare.

Lägren måste enas

Redan nu finns en plan satt för Centerpartiet i Uppsala – i det korta perspektivet. Och mycket handlar förstås att ena de läger som stått och står långt ifrån varandra.

Centerns ledning hade ett första möte redan i går efter att partistyrelsen beslutat att utesluta Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna. Under träffen samlades så gott som hela kretsstyrelsen och kommunfullmäktigegruppen.

– Det var ett koncentrerat, konstruktivt och handlingsinriktat möte, säger Mats Åhlund, ledamot i kommunfullmäktige och som även sitter med i kretsstyrelsen.

– Det var viktigt att alla hade samma information, och att vi fick tillfälle att reflektera, säger Unn Harsem.

Blickar framåt

Mats Åhlund och Unn Harsem är nöjda med mötet och glada över att de som samlats var överens om att blicka framåt och fortsätta jobba med Centerpartiets sakfrågor.

Men nu har den första viktiga punkten alltså klarats av. Zahrah Lifvendahl, ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen, får alltså förtroendet som ny gruppledare efter Stefan Hanna.

Enligt Unn Harsem är det viktigt att dela upp ledarrollerna, så att hon själv kan sitta som ordförande och gruppledaren fokusera på sitt.

– Det är absolut lämpligast. Då kan kan en fokusera på politiken, så att vi inte tappar fart här, medan den andra personen kan fokusera på partiet och de formella bitarna, säger hon.

Vad är det då för punkter som ska bockas av den närmaste tiden?

  •  Reda ut de tekniska frågorna runt kommunalrådsposten och övriga uppdrag som Stefan Hanna har.
  •  Hitta personer till de poster som Centerpartiet ska besätta. 21 januari ska en medlemsstämma bestämma vem som ska sitta var.
  •  Hålla uppe tempot i politiken. Driva på den inslagna vägen som bland annat innebär fokus på stadsbyggnadsfrågor i Uppsala och landsbygdsfrågor.
  •  Få i gång folkrörelsearbete med nya arbetsformer och ett tilltalande program.
  •  Informera medlemmar om vad vad som händelseutvecklingen i pariet.

– Vi vill jobba för att enas. Vi ska vara ett Centern i Uppsala, regionen och i hela Sverige, säger Unn Harsem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet