Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Hanna kan sitta kvar som kommunalråd i Uppsala Foto: SVT

Reglerna: Stefan Hanna kan sitta kvar som kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Hanna kan sitta kvar som kommunalråd trots att han blivit utesluten ur Centerpartiet. Nu blir han istället partilös, en så kallad politisk vilde.

Det är inte ens två månader sedan som kommunfullmäktige valde in Stefan Hanna i kommunstyrelsen – alltså ungefär motsvarande Uppsala kommuns regering. Och det är väljarkåren som valt in honom vilket innebär att han sitter säkert i kommunfullmäktige och kommunstyrelse mandatperioden ut. Det vill säga de kommande fyra åren, fram tills nästa val.

– Han är förtroendevald i Uppsala kommun. I fullmäktige är han vald av allmänheten, och därav så kan han sitta så länge han vill under den här mandatperioden, säger Lena Grapp, stadsjurist i Uppsala kommun.

Stefan Hanna kommer dock inte kunna sitta kvar i nämnder. De väljs årsvis och ett nytt val ska göras nu i december, och i det valet kommer förmodligen Stefan Hanna med stor sannolikhet inte väljas in.

– De ledamöter som sitter just nu kommer att sitta fram tills årskiftet, och vi vet fortfarande inte hur det listan ser ut, säger Lena Grapp.

Om Centerpartiet inte nominerar honom, så får han alltså ingen plats i någon nämnd?

– Nej, säger Lena Grapp.

Hanna sitter även i Uppsala Stadshus AB, ett kommunalt bolag, och där kommer han att kunna sitt kvar.

– Där sitter han som förtroendevald.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet