Stig-Björn Ljunggren, S-märkt statsvetare. Foto: Erik Engelro/SVT

Stig-Björn Ljunggren: ”Han kan starta Hanna-partiet i Uppsala”

Publicerad

Inga planer på att starta ett eget parti, säger sparkade C-kommunalrådet Stefan Hanna själv. Men statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att ett nytt missnöjesparti i Uppsala med Hanna i spetsen skulle funka.

S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren sticker ut hakan och säger att Stefan Hanna mycket väl kan komma tillbaka i Uppsalapolitiken, i en ny roll, i ett eget parti. Trots att Hanna själv sagt att det i dag inte finns några sådana planer. På frågan vad Centerpartiet tar för risker med en uteslutning av Stefan Hanna svarar Ljunggren:

– Han kan bilda ett eget parti och få tio procent av rösterna. Stefan Hanna-partiet. Med en anständig borgerlig linje som kanske liknar Sverigedemokraterna lite grann i profilen och med landsbygdsfokus.  Det finns inget sådant lokalt missnöjesparti i dag i Uppsala. Det här kan var en risk för partiet, men kanske bra för Uppsalaborna. Om man tänker på mångfald.

Hur reagerade du på att partistyrelsens uteslutning av centerns kommunalråd Stefan Hanna?

– Att man var ute efter hans skalp visste jag. Förvånad över sättet. Men han har länge ansetts vara ett problembarn. Kort varsel att utesluta någon. Måste ha goda skäl. Framkom inte i redovisningen.

Du menar att det kan finnas fler faktorer som inte sägs rakt ut?

– Kan finnas fler skäl än de som redovisats, men det har jag inga belägg för, säger Stig-Björn Ljunggren

”Drivande och krävande person som kör sitt race”

Vad var det som fällde Stefan Hanna till sist, tror du?

– Hans egensinne. Att han är en drivande och krävande person som kör sitt race. Då trampar man på tår. Han vill åstadkomma resultat och kanske inte alltid är så smidig. Då skaffar man sig fienden. Hans personlighetstyp passar in ett tag.

– Han har hög svansföring medan de flesta politiker håller låg profil. Väljare och medier sållar bort personer som sticker ut. De som blir kvar är rätt lågprofiliga. Sen tror jag att det krävs ett annat ett annat ledarskap i dag. En grupparbetskultur. Resultatinriktade med hårda nypor sållas bort.

Han har anklagats för att köra sitt eget race, och det finns i dag ingen naturlig parhäst till Stefan Hanna. Det finns de som upplever att han varit ovillig att dela makten.

– Så kan det nog vara. Han har haft sin egen låda litegrann.

Vilka frågor måste Centerpartiet ha fokus på för att komma på fötter igen?

– Måste rehabilitera sig. Som oppositionsparti vill du inte bara bli känt för de inre striderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet