Telefonlinjen har öppet i tre dagar – och längre vid behov. Foto: TT/Region Uppsala

Krisstödslinje öppnar efter dödsfallen på UKK

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala och Uppsala kommun har öppnat en krisstödslinje efter dödsfallen på Uppsala konsert och kongress. Dit kan vittnen vända sig för att få stöd.

– Oberoende av var man befann sig i lokalen när det hände så kan man uppleva ett starkt obehag, säger Joel Bramsgård, chef för regionens krisstödsorganisation.

Drygt 1 000 personer var på plats för att ta del av en föreställning när en man i 80-årsåldern föll flera våningar och landade på en annan person. Båda avled. Många blev, på ett eller annat sätt, vittne till händelsen. Jorma Kuivinen satt tillsammans med sin fru och några bekanta och åt i närheten av foajén.

– Jag hörde en fruktansvärd duns följt av ett kraftigt skrik, säger han.

Hur har händelsen påverkat dig?

– När man kom hem på kvällen och skulle lägga sig så snurrade tankarna i bakhuvudet hela tiden. Men jag tänker snarare på dem som drabbats – det måste vara fruktansvärt för dem.

Krisstöd aktiverat

Med anledning av händelsen har Region Uppsala och Uppsala kommun aktiverat den krisstödsorganisation som är riktad mot psykosocialt stöd.

– Stödet består av att drabbade snabbt och enkelt kan få krisstöd via telefon, säger Joel Bramsgård.

– Det tror jag är bra och det är definitivt många som behöver prata med någon efter att ha blivit vittne till det här. Det behövs i kriser, säger Jorma Kuivinen.

Telefonlinjen kommer att vara öppen torsdag, fredag och måndag.

– Om det behövs kommer vi ha öppet längre än så, säger Joel Bramsgård.

Senast organisationen aktiverades var 2018 då en masskrock på E4 ägde rum. Organisationen har även aktiverats vid exempelvis tsunamin och Estonia-katastrofen.

– Vi kan hjälpa till på olika sätt. Vissa är oroliga, andra behöver information eller strategier för att gå vidare. Vi kan även göra en bedömning om personen behöver uppföljande vård.

Här når du krisstödslinjen

  • På telefonnummer 018-611 01 91 eller 018-611 01 92
  • Öppettider: (4/11) 13-17, (5/11) 8-17, (8/11) 8-17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.