”Det är lite oförtjänt kritik” säger Peter Nordin som är kruttekniker. Foto: TT

Pyroteknikern: ”Kritiken mot fyrverkerier är oförtjänt”

Publicerad

Debatten kring fyrverkeriers vara eller icke vara har blossat upp i samband med den gångna nyårshelgen. En som tar traditionen med nyårsfyrverkerier i försvar är pyroteknikern Peter Nordin från Uppsala.

Att smälla eller att inte smälla? På sociala medier har många upprörda röster höjts de senaste dagarna efter rapporter om skrämda och skadade djur.

Uppsalabon Peter Nordin är en av få i landet som arbetar som kruttekniker, eller pyrotekniker. Han har tidigare jobbat med att arrangera fyrverkerier under nyåret i Stockholm och med andra större evenemang. Han anser att kritiken mot fyrverkerier är missledande och att det finns saker som kan hjälpa djuren när det smäller.

– Man kan träna hundar och hästar för att inte bli skrämda för fyrverkerier. Jag har varit med på polisutbildningen i Stockholm och skjutit för att hundar ska tränas ifall de blir kravaller eller liknande. Men visst tycker jag självklart att det är tråkigt att hundar blir rädda, säger Peter Nordin.

Tysta effekter

Det finns fyrverkerier som inte smäller så högt, ett alternativ som man kan använda för att inte skrämma djuren menar Peter.

– Det finns även fyrverkerier som inte gör ett ljud ifrån sig alls, men då är det mer som fontäner, säger Peter Nordin.

”Oförtjänt kritik”

Hur känner du när du läser om kritiken mot fyrverkerier?

– Det är lite oförtjänt kritik. Med miljöfrågan är det som är farligt i fyrverkerierna borta, det har vi jobbat med i decennier. När det kommer till smällarna så säger många hundägare att de vill ha ett centraliserat arrangemang där kanske kommunen skjuter på en specifik plats, säger Peter Nordin.

Vad tycker du om det förslaget?

– Jag har inget mot det, det är ont om kruttekniker i Sverige, så för mig vore det jobb, och djurägare blir nog gladare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.