Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Riskerna är för stora – vadsomhelst kan hända närsomhelst”, säger Tanja Tydén, barnmorska och forskare, som är en av de som överklagat beslutet om regionfinansierade hemförlossningar. Foto: David Rydell/SVT

Kritiken mot hemförlossningar: ”Böjer sig för trender i sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt mellan det rödgröna politiska styret på ena sidan och läkare och delar av barnmorskekåren på andra sidan pågår just nu i Region Uppsala. Det efter att styret beslutat att bekosta vissa hemförlossningar från och med 2026.

Men beslutet har väckt kritik och överklagats.

– Politikerna går emot hela yrkeskårer, säger Tanja Tydén, barnmorska.

Region Uppsala vill som tredje län i Sverige erbjuda finansierade hemförlossningar och nyligen beslutade man att det ska vara igång redan 2026. Visionen är då att erbjuda friska omföderskor möjligheten att föda hemma om de skulle vilja.

Men beslutet har fått kraftig kritik.

– Nu är det politiker som kan mindre om hälso- och sjukvård som bestämmer på vilket sätt vi ska jobba, säger Tanja Tydén, barnmorska och forskare.

Hon har tillsammans med tre läkare överklagat beslutet till förvaltningsrätten. De menar att läkarkåren är överens om att hemförlossningar är för riskabla och att resurserna i stället borde ges förlossningsvården på Akademiska sjukhuset.

Men det håller Unn Harsem (C), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen, inte med om.

– Både läkare och barnmorskor är individer och jag tror att det även finns de som tycker att det är ett bra beslut. Jag kan förstå läkarnas perspektiv då du i vården jobbar med de sjukaste och det färgar det du ser. De har helt rätt i att riskerna finns och det är bra att det flaggas upp, säger hon.

Trots överklagan uppger Unn Harsem att den inte kommer att påverka införandet av regionfinansierade hemförlossningar.

Omdebatterade hemförlossningar

Få regioner i Sverige erbjuder finansierade hemförlossningar. I Umeå finns det 15 frivilliga barnmorskor som kan bistå vid hemfödsel – men det måste ske på barnmorskans fritid.

Även i Stockholm erbjuds möjligheten men där har projektet varit kritiserat och under en period fick det pausas. En rapport visade där på flera brister.

Då kan du få förlösa hemma

Det finns i dagsläget inga givna ramar kring hur hemförlossningen kommer att se ut förutom att det är aktuellt för friska omföderskor med en normal graviditet. Men i underlaget som lämnades in tillsammans med beslutet så har man jämfört hur Region Stockholm arbetar med hemförlossningar och hur det skulle kunna se ut i Uppsala.

Där rekommenderar man två barnmorskor per hemmafödsel. Samt att det ska finnas rutiner för hur man snabbt kan transportera kvinnan och barnet till sjukhuset. I Stockholm räknar man på en transporttid på 10 till 15 minuter. Vilket skulle innebära att bara kvinnor i centrala Uppsala skulle kunna få förlösas hemma.

I klippet: ”Väldigt arrogant” – svaret på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.