Foto: SVT Grafik

Kritiserad läkare anställd igen – på Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som tidigare fått hård kritik för bristande kompetens har anställts igen – den här gången på Akademiska sjukhuset i Uppsala. SVT kan nu avslöja att arbetsgivaren missade läkarens bakgrund.

– Vi visste inte om skriverierna som hade varit i media, säger den chef som anställde honom.

Läkaren har en brokig historik:

  • I juni 2014 fick han avslag från Socialstyrelsen på sin ansökan om specialistkompetensbevis i neurologi. I ansökan uppgav läkaren att han har specialistkompetens i neurologi i ett annat land. Myndigheten menade dock att han inte kunnat bevisa att han uppfyllde kraven.
  • Trots det arbetade mannen i två månader på neurologen vid Gävle sjukhus sommaren 2015. Bemanningsföretaget som hyrt ut honom hade utlovat en läkare med specialistkompetens, enligt SVT Gävleborg. Efter en kort tid sparkades mannen, då kollegor ska ha märkt att han saknade nödvändiga kunskaper.
  • Bara en dryg månad senare, i augusti 2015, inträffade en allvarlig incident när mannen var inhyrd som läkare på en vårdcentral i Enköping. Han missade då en hjärnblödning hos en patient som sökt vård på grund av kraftig huvudvärk. Händelsen anmäldes till IVO, som i sin tur riktade kritik mot läkaren ”för bristande undersökning av allvarligt sjukdomstillstånd.”
  • Våren 2018 arbetade läkaren återigen på flera vårdcentraler i Region Gävleborg. Den här gången via ett nytt hyrbolag, som enligt SVT Gävleborg inte kände till läkarens historik. Det hela uppdagades dock då andra medarbetare reagerade och slog larm.
  • I november 2019 fick läkaren tillsvidareanställning på Akademiska sjukhuset i Uppsala där han nu gör specialisttjänstgöring. Det visar interna dokument som SVT tagit del av.

Cheferna missade historiken

SVT Uppsala har varit i kontakt med den dåvarande sektionschefen som skrev under anställningsavtalet. Han uppger att man fick kännedom om läkarens historik först efter att kontraktet skrivits på.

– Vi visste inte om skriverierna som hade varit i media. Det dök upp senare, och då utreddes det.

Men hur kan ni inte ta reda på den här informationen på förhand?

– I det jag hade som underlag fanns det inget som talade emot att han skulle få en ST-tjänst, alltså en utbildningstjänst, säger personen och hänvisar till att underlaget för en anställning ges av HR-avdelningen.

En annan chef på den avdelning där läkaren arbetar intygar att en ST-läkares arbete kontrolleras och följs upp noga, och att man alltid kontaktar referenser.

Sara Svanfeldt, HR-chef på Akademiska sjukhuset, svarar i ett mail att rekryteringsteamet hanterar socialstyrelsen och IVO när det gäller sakkunnigprövningar, men att rekryterande chef ansvarar för det inom övriga rekryteringsprocesser.

Läkaren: ”Allt funkar bra”

Den kritiserade läkaren själv menar att han inte agerat felaktigt i fallet som togs upp av IVO. Han uppger också att han inte visste om att han hyrts in som specialist på Gävle sjukhus 2015.

– Under mitt arbete här på Akademiska sjukhuset är de nöjda med mitt arbete och jag har jobbat väldigt hårt. Allt funkar bra, de har inte noterat något fel med min kompetens, säger mannen, som tvärtemot sin tidigare chef påstår att sjukhuset kände till bakgrunden redan när han anställdes.

SVT har även sökt Akademiska sjukhusets HR-avdelning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.