Foto: tt/SVT

Dokumenten avslöjar: Så sålde hyrbolaget in falsk neurolog

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av de svenska landstingen har tvingats stoppa inhyrd personal till följd av ny information, som man inte fått från hyrbolagen. SVT Nyheter kan visa hur bolaget Prime Doctor spred felaktiga uppgifter både när man sålde in en kritiserad hyrläkare – och när man försvarade sig mot kritiken efter avslöjandet.

Landstingen betalar sammanlagt mångmiljonbelopp för att hyrbolagen ska leverera läkare och sjuksköterskor som är lämpliga.

Ändå visar SVT:s enkät att 12 av 21 landsting och regioner under det gångna året fått avsluta tjänstgöring för inhyrd personal, på grund av information som man borde ha fått från hyrbolagen, men inte fått.

Inhyrd personal i vården

Det handlar om sammanlagt över 20 fall, där man bland annat upptäckt stora brister i hyrpersonalens kompetens, problem i bemötandet av patienter, och brottsmisstankar.

Missade hjärnblödning

På Gävle sjukhus tvingades man förra sommaren stoppa en inhyrd neurolog, sedan kollegor slagit larm om att han saknade viktiga kunskaper. Det visade sig att han i själva verket inte var neurolog.

Den falske neurologen stoppades omedelbart men hyrdes snart ut igen – till en vårdcentral där han också uppfattades som neurolog. Där missade han en hjärnblödning hos en patient som sökte vård på grund av kraftig huvudvärk, vilket hade kunnat leda till en allvarlig vårdskada.

När SVT granskade fallet i somras tillbakavisade hyrbolaget Prime Doctor alla anklagelser. Bolaget hävdade att man aldrig sålt in läkaren som neurolog, och att man inte fått kännedom om Gävle-sjukhusets missnöje förrän efter uthyrningen till vårdcentralen.

Men SVT har nu tagit del av handlingar som visar att bolagets version på dessa två avgörande punkter är felaktig.

”Neurolog”

När Prime Doctor presenterar läkaren för Region Gävleborg beskriver bolaget honom uttryckligen som neurolog. ”Neurolog kan ta alla veckor” står det efter mannens namn och personnummer i mejlet som bolagets konsultchef skickar till regionen.

Och när Region Gävleborg avslutar uppdraget markerar man tydligt sitt missnöje: ”Då det framkommit att /NN/ inte är specialist inom Neurologi så avslutar härmed Region Gävleborg med omedelbar verkan /NN:s/ uppdrag” heter det. Regionen skriver att man kan komma att kräva återbetalning och hänvisar till en avtalstext om ”utebliven eller bristande tjänstgöring”.

Prime Doctors VD Pierrie Eriksson vill inte ställa upp på någon intervju, men upprepar i en mejlväxling med SVT att ”läkaren tydligt presenterats som allmänläkare”.

Beklagar ”otydlighet”

När SVT konfronterar honom med att man uttryckligen kallade honom ”Neurolog” svarar Pierrie Eriksson att ”det kan uppfattas som otydligt att det i det första mejlsvaret står 'Neurolog', då det skulle stått läkare som jobbat på neurologavdelning. (Det står inte specialistutbildad eller legitimerad specialist.) Denna otydlighet beklagar vi naturligtvis.”

När SVT frågar om mejlet från Region Gävleborg förklarar Pierrie Eriksson att bolagets kontaktperson gentemot Region Gävleborg har slutat på Prime Doctor, och att Pierre Eriksson själv ”inte funnit det åberopade mejlet /.../ Naturligtvis beklagar jag detta”.

Diskutera #hyrnotan i sociala medier och tipsa SVT:s reportrar om vad vi bör granska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet