Foto: Cleis Nordfjell TT

Kritiserad läkare nekad ny legitimation – igen

Publicerad

Han blev av med sin legitimation efter att flera pojkar tvingats söka vård efter omskärelser. Nu har den kritiserade läkaren gjort ett tredje försök att återfå sin läkarlegitimation.

Läkaren blev i mitten av december 2013 av med sin legitimation eftersom ett flertal pojkar tvingats uppsöka vård till följd av omskärelser utförda av mannen. Legitimationen återkallades på grund av grov oskicklighet och läkaren har sedan 2013 ansökt om att få tillbaka sin legitimation vid två tillfällen.

LÄS MER: Efter omskärelse – Uppsalaläkare tvingas sluta omedelbart

Båda gångerna har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) nekat att mannen ska få sin legitimation tillbaka eftersom han inte har uppvisat att han tagit till sig ny kunskap inom de områden där han kritiserats.

LÄS MER: Omskärelseläkare får inte tillbaka leg

Avslag för tredje gången

Den 20 juni förra året ansökte läkaren ännu en gång om att få tillbaka sin legitimation. Med i ansökan skickade mannen förklaringar där han berättar om ett flertal punkter där han inhämtat ny information och därför anser sig vara mer påläst.

Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) har tagit del av mannens ansökan och i en utredning om huruvida mannen ska återfå sin legitimation gör de bedömningen att mannen inte kan påvisa att han har kommit till rätta med kunskapsbristen.

Mot bakgrund av utredningen beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnden att inte ge mannen läkarlegitimationen åter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.