Kritiserade köpet av strålkanon anmäls

Publicerad

Köpet av den nya strålkanonen vid Akademiska sjukhuset har kritiserats hårt. Nu har köpet anmälts till Konkurrensverket.

Det var i mitten av sommaren 2014 som UNT rapporterade att produktionsstyrelsens dåvarande ordförande, Lina Nordquist (L), skrev på ett avtal om att köpa in utrustningen till sjukhuset.

Strålningsapparaten, som ska användas för cancerbehandling, kommer att kräva personal för drygt sex miljoner kronor per år utöver befintlig personal.

Anmäls på flera punkter

Köpet har nu anmälts till Konkurrensverket, skriver UNT. Enligt anmälaren ska köpet av strålkanonen ha brutit mot lagen om offentlig upphandling flera gånger om. Anmälaren pekar på att köpet saknade en öppen upphandling och att politiker, trots att pengar saknades i budgeten, hade fått information om att köpet kunde finansieras.

SVT Nyheter Uppsala kunde i augusti rapportera att tjänstemän från Akademiska sjukhuset blivit bjudna av det företag som utvecklade strålningsmaskinen på resa till Holland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.