Vägmärke utanför Knutby. Arkivbild. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Krönika: ”Det kommer att uppstå nya Knutby Filadelfia”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

När jag ringer Peter Gembäck hösten 2017 är jag beredd på att han ska säga nåt spydigt och slänga på luren. Han har gjort det förr. Han är känd i media som föreståndare för den skandalomsusade församlingen Knutby Filadelfia, ända sedan mordet och mordförsöket i Knutby 2004 har jag tjatat på honom och de andra pastorerna om att de ska säga sanningen.

Anna Lindman

Reporter, Uppdrag granskning

Jag har intervjuat Åsa Waldau flera gånger, låtit henne och de andra medlemmarna i församlingen skratta hånfullt åt mig när jag undrat varför de inte erkänner att de tror att hon är Kristi Brud.

När jag frågat dem om lydnadskrav mot medlemmarna, om slavarbete och bestraffningar, om rädda avhoppare och oroliga anhöriga har de fnyst. Skotten i Knutby var ett verk av en galen psykopat, sade de. Att den så kallade barnflickan trott att hon måste döda för att få nåd hos Gud berodde på att hon var psykiskt sjuk, sade de.

Knutbyrättegången

”Knutby Filadelfia är ingen sekt”

Både tingsrätten och hovrätten höll med. Pastor Helge Fossmo fick livstid för anstiftan till mord och mordförsök, den så kallade barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård. I domen står det tydligt att hennes handlande inte hade något att göra med den religiösa miljö hon levde i. De religiösa föreställningar hon berättade om i domstolen fanns bara i hennes huvud.

Det var 2004 och befriade från dessa två galna kriminella kunde den helt vanliga kristna församlingen i Knutby nu återgå till sitt helt vanliga kristna liv. Det var så de sa.

Åsa Waldau ställde upp i mängder av debattprogram, myste med Skavlan, skrev en bok med Bert Karlsson och gav ut en skiva. Budskapet var tydligt, Knutby Filadelfia är ingen sekt.

Kallar sig sektledare

Åren gick men vi var många som var oroliga. Jag och mina kollegor på Uppdrag granskning fick anonyma brev, vi talade med människor som lämnat församlingen, vi kontaktades av anhöriga som visste saker men inte vågade vittna av rädsla att förlora kontakten med sina familjemedlemmar.

När vi åkte till Knutby för att ställa församlingens representanter till svars möttes vi av en mur av förnekanden. Peter Gembäck, församlingens talesperson blev expert på att med ett avvärjande leende skicka oss hem igen. För den med koll på vad som kan hända i slutna sekter var det som att se ett tåg rusa mot avgrunden, hur skulle det sluta?

Det är därför Peter Gembäck överraskar mig när jag 2017 når honom på telefonen.

– Jag har ljugit för dig, säger han. Jag kunde inte ana när jag kom till Knutby i tjugoårsåldern och ville leva ett gott kristet liv att jag skulle bli en sektledare. Jag har ljugit och nu vill jag berätta sanningen.

Religiös manipulation har fortsatt

Församlingen hade rasat, Åsa Waldau och hennes närmaste pastor hade lämnat Knutby och nu trädde medlemmarna plötsligt fram. 2018 kunde Uppdrag granskning publicera ett reportage där sanningen äntligen stod klar. Och den var värre än vi alla anat.

Den religiösa manipulation som låg till grund för Helge Fossmos framfart och att den så kallade barnflickan kom att mörda försvann inte när de två greps. Medlemmarna vittnar nu om hur samma typ av religiösa manipulation har fortsatt och fått dem att skänka guld till Kristi Brud, jobba dygnet runt för henne, emotta bestraffningar och slag.

Flera berättar om hur de tackat för slagen och bestraffningen, hur de trott att hon slagit av välvilja, hur de gett sina kroppar och sina liv i hennes och hennes närmaste pastorers tjänst.

Våldet har normaliserats

I dag, 15 år sedan den förra rättegången står vi nu inför en ny. Åsa Waldau är åtalad för ett flertal fall av misshandel, hennes närmste pastor står åtalad för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och Peter Gembäck är, efter att ha polisanmält sig själv, åtalad för ett fall av misshandel och ett fall av olaga tvång.

Den vanligaste frågan som ekar nu är den om hur det här kunde hända. Vad är det för människor som så villigt underkastat sig detta våld, varför har de inte bara ringt polisen och lämnat församlingen?

Vi måste sluta ställa den frågan. Precis som vi måste sluta fokusera på varför misshandlade kvinnor inte lämnar sina misshandlande män. Nu måste vi lyssna på de som äntligen vågat polisanmäla och som modigt nu ställer sig i rätten och vittnar.

De berättar om hur våldet normaliserats, hur de under lång, lång tid lagt ansvaret för det på sig själva, hur de kommit att tro på att de var värda bestraffningarna, hur ett auktoritärt ledarskap, grupptryck och utmattning fått dem att förlora sig själva och sin inre kompass.

Som du och jag

Och vi bör lyssna noga, den här typen av mekanismer är oerhört effektiva och de är tyvärr väldigt vanliga. Både i nära relationer och i olika typer av gruppsammanhang.

Jag har träffat en stor mängd av de människor som var medlemmar i Knutby Filadelfia och det skrämmande i mötet med dem är att de är helt vanliga människor, som du och jag.

Det är dags att vi tar reda på vad det är som gör att en destruktiv ledare slår och manipulerar och hur vi kan hjälpa dem som drabbas av det.

Det finns fler religiösa ledare vi behöver ha koll på och det kommer att uppstå nya Knutby Filadelfia.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Knutbyrättegången

Mer i ämnet