Kurt har Hesa Fredrik på villataket – nytt test på måndag: ”Håller mig inne”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag kommer utomhusvarningen VMA att testas i Sverige. I Uppsala sitter signalhorn utplacerade över hela staden och ett av dessa är installerat i en villaträdgård i Sunnersta.

– Det händer att jag blir rädd om jag inte är förberedd på att det ska låta, säger Kurt Boström.

VMA används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en del av Sveriges krisberedskap. Nu på måndag den 7 mars är det dags för årets första test av signalen. Som sker fyra gånger per år.

Den här gången sammanfaller testat med kriget i Ukraina. Det gör att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill vara extra tydliga med att det rör sig om ett test och ingenting annat.

Hesa Fredrik – VMA-larm

– Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Ett horn i Kurt Boströms trädgård

Runt om i Uppsala kommun och i Uppsala län finns det massvis med utplacerade Hesa Fredrik-horn – på strategiskt valda platser. På MSB:s hemsida kan du se var någonstans hornen är placerade. En av dem sitter i Kurt Boströms trädgård i Sunnersta, strax söder om Uppsala. Där har den suttit sen 90-talet.

– Det händer att jag blir rädd om jag inte är förberedd på att det ska låta, säger Kurt Boström.

Själv är Kurt Boström van vid tutandet – även om han just för denna gång kan förstå att situationen ter sig lite annorlunda.

– Om några grannar blir oroliga på måndag får jag gå ut och förklara att det inte är något konstigt. Annars kommer jag hålla mig inne och stänga mina fönster, säger Kurt Boström.

I klippet: Se historien bakom signalhornet i Kurt Boströms villaträdgård.

Testerna:

Tidpunkten för testerna är klocka 15.00 den första helgfria måndagen. Under 2022 testas signalen följande datum:

  • 7 mars
  • 13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)
  • 5 september
  • 5 december

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

  • Gå inomhus.
  • Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
  • Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet