Kvinnan har i förhör uppgett att hon inte har några minnesbilder från lägenheten. Foto: SVT Grafik

Kvinnan: Jag minns ingenting

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan i den uppmärksammade ”Facebookvåldtäkten” säger i förhör med polis att hon inte har några minnesbilder av något sexuellt umgänge med någon av de åtalade männen. Dessutom pekar analyser på att hon var kraftigt berusad.

På onsdagen valde kammaråklagare Pontus Melander att väcka åtal mot de tre män som suttit häktade sedan slutet av januari för inblandning i den misstänkta våldtäkt som livesändes på Facebook.

Åklagaren menar att kvinnans berusningsgrad vid tillfället betyder att hon varit i en särskilt utsatt situation.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

– Egentligen är det utrett vad som har hänt, det som står och faller är om målsägaren har varit i en utsatt situation eller inte, det är det som är knäckfrågan i det här målet, sa åklagaren till SVT Nyheter Uppsala på onsdagen.

Kommer att bli ”ett helvete”

Enligt förundersökningen, som blev offentlig på torsdagen, uppgav kvinnan i sina förhör med polis att hon inte hade några minnesbilder överhuvudtaget av något sexuellt umgänge i lägenheten under natten som åtalet gäller. Hon minns fragment av att ha befunnit sig i lägenheten och säger att det kommer att bli ”ett helvete” i och med livesändningen på Facebook , enligt förhörsprotokollet.

I förhör har kvinnan blivit informerad att den åtalade 21-åringen, som tillsammans med en 18-åring åtalas för våldtäkt, uppgett att han haft sex med henne i ett sovrum. Kvinnan har enligt förhöret inget minne av det.

Läs mer: Livesända våldtäkten – detta har hänt

”Mycket kraftig berusning”

Rättsmedicinalverket har i ett yttrande slagit fast att det finns stor sannolikhet att målsägaren hade 2,8 promille alkohol i blodet klockan 05.00 den 22 januari, samma natt som övergreppen ska ha ägt rum. Resultatet är lika med ”mycket kraftig berusning”, enligt expertmyndigheten.

21-åringens advokat, Stefan Wallin, uppgav på onsdagen att kvinnan inte varit i en särskilt utsatt situation, enligt hans klient som samtidigt vidgår att det har funnits intimt umgänge mellan 21-åringen och målsägaren.

– Deras sexuella umgänge har skett när hon varit, om inte nykter, så inte så berusad som åklagaren gör gällande, sa advokaten på onsdagen.

Läs mer: Väcker åtal i uppmärksammat våldtäktsmål

Efterfest i lägenheten

Vidare i förhör har kvinnan uppgett att hon inte minns hur hon tog sig till den lägenhet där händelseförloppet ska ha utspelats. Tidigare på kvällen var kvinnan ute på krogen, och i lägenheten skulle en efterfest hållas.

Hon ska morgonen efter, fortfarande i lägenheten, ha talat i telefon med en bekant som sa till kvinnan att hon hade blivit våldtagen och att detta sänts live på Facebook.

”Du har blivit våldtagen, förstår du det?” har personen sagt till kvinnan, enligt vad målsägaren uppgav i förhör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet