Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gäller att bryta invanda mönster och rita om tusenåriga traditioner. Simon Fagerlund jobbar för att fler pappor ska kliva in och bli mer närvarande i föräldraskapet. Hur jämställd är han själv då? Svaret får du i klippet. Foto: SVT/Erik Leijonhufvud

Kvinnor oftare sjukskrivna av stress: ”Män sitter på en del av lösningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tydliga könsskillnader i sjukskrivningsstatistiken. I december förra året var nästan 40 000 personer i landet sjukskrivna på grund av stress, enligt siffror från Försäkringskassan. 75 procent av dem var kvinnor. I Uppsala län låg andelen på samma nivå vid den tidpunkten.

Simon Fagerlund är ordförande i i föreningen Män Uppsala som jobbar för en bättre jämställdhet. Han är inte förvånad över siffrorna.

– Det har funnits statistik på det här under flera år som talar sitt tydliga språk, säger han.

Skulle du säga att en del av förklaringen till att det ser ut som det gör handlar om jämställdhet?

– Ja, här kan man titta på fördelningen av det obetalda hemarbetet, uttaget av föräldraledighet och vilka som vabbar mest. Män sitter på en del av lösningen.

Män kan ta ett större ansvar

Simon Fagerlund betonar att han och föreningen Män Uppsala inte vill skuldbelägga, men säger samtidigt att män kan ta ett större ansvar.

– Det gäller att få upp en medvetenhet kring att alla vinner på ett mer jämställt samhälle.

I klippet hör du mer om vad Simon Fagerlund tycker att män kan göra – och hur jämställt han själv lever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.