Lagen om tvångsäktenskaps ses nu över, det säger inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: SVT

Lagen om tvångsäktenskap ses över

Publicerad

Sedan lagen mot äktenskapstvång infördes har ett 50-tal fall anmälts till åklagare, men inget av fallen har lett till åtal.
Regeringen vill därför se över varför lagen mot äktenskapstvång inte har fått avsedd effekt.

– Vi vill ju att, i de fall det rör sig om tvångsäktenskap, så ska man kunna lagföra gärningsmannen och sätta honom bakom lås och bom, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Brottsrubriceringen äktenskapstvång och förberedelse till det infördes 2014, och sedan dess har alltså ett 50-tal fall alltså anmälts till åklagare. Men inget av dessa har lett till åtal.

Regeringen har gett åklagarmyndigheten i uppdrag att granska fallen och analysera varför åtal inte har väckts.

Se mer: Sara tvingades förlova sig med okänd man

Polisen har inte tillgång till hemliga tvångsmedel

Enligt advokaten Gunilla von Wachenfeldt finns det flera skäl till att de anmälda fallen inte har lett till åtal. Ett av problemen är att flickorna förs utomlands, ett annat är bevisningen.

Gunilla von Wachenfeldt anser även att minimistraff bör införas så att polis och åklagare får tillgång till hemliga tvångsmedel som hon menar skulle kunna vara till hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer