Läkare döms till två års fängelse för våldtäkt vid vårdbesök

Uppdaterad
Publicerad

En läkare verksam i Enköping döms till två års fängelse för våldtäkt. Det var i december förra året som en kvinna anmälde att hon blivit våldtagen av en läkare vid ett vårdbesök.

– Jag anser inte att tingsrätten gjort rätt bedömning av bevisningen, säger mannens försvarare Esra Akay Ranestål.

Läkaren döms även för ringa misshandel och skadegörelse, men frias däremot från misstankar om olaga hot. Han ska betala cirka 115 000 kronor i skadestånd till offret.

Läkaren ska ha genomfört en sexuell handling som kan likställas med samlag, och sagt till kvinnan att undersökningen var nödvändig då han misstänkte att hon led av en allvarlig sjukdom. Tingsrätten kommer dock fram till att handlingen inte var medicinskt befogad.

”Väldigt fel och tråkigt”

Läkaren själv nekar till brott, och hans försvarare Esra Akay Ranestål tror att man kommer överklaga domen.

– Jag anser inte att tingsrätten gjort rätt bedömning av bevisningen. Min klient tycker såklart att det här är väldigt fel och tråkigt att det blivit som det har blivit. Han är ju av den bestämda uppfattning att han genomfört undersökningen utifrån vad patienten har uttryckt för besvär, säger hon.

Varit i kontakt med andra patienter

Åklagaren Moa Blomqvist har hyllat läkarens arbetsgivare och deras insatser under utredningen.

– De har varit i kontakt med andra personer som varit i kontakt med den här läkaren, och det är ingen som har sagt att de har utsatts för något, har hon sagt i en tidigare intervju med SVT Uppsala.

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer