Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: kocken Noah Ånell visar vad man kan äta på lammets skalle: allt från kinden till tungan, och till och med ögat. Foto: Elsa Sandin/SVT

Här kokar han över 200 lammskallar på Gotlands nation

Uppdaterad
Publicerad

Noah Ånell, som vanligtvis hör hemma på Göteborgs nation, blev inkallad till ett annorlunda uppdrag: att förbereda ett par hundra lammskallar till den årliga sittningen på Gotlands nation.

– Det är lite makabert kan man säga, säger den inhyrda kocken.

”Lambskalleqasqen” är Uppsalas äldsta middagssittning med 72 år på nacken.

På den enda nationen som ligger på östra sidan av Fyrisån, Gotlands nation, samlas det under lördagskvällen 150 gäster sugna på lammkött.

– Det är ju lite speciellt när skallarna stirrar upp från tallriken. Det är inte en sittning för den fege, säger förste kurator på nationen Edvin Jämting.

Från Gotland till Gotlands

De närmare 300 lammskallarna kommer från ett slakteri på Gotland. Noah Ånell, som vanligtvis studerar kinesiska och arbetar på Göteborgs nation, har fått äran att förbereda dem inför sittningen.

– Jag tänkte mest att jag tjänar lite pengar på det, det är roligt och jag hjälper mina vänner på nationen, säger den inhyrda kocken Noah Ånell.

Skallarna läggs först i ett saltbad, för att sedan kokas med bland annat kryddpeppar och vitpeppar, salt och lagerblad. Till sist, tidigt under lördagen, griljeras de.

– Jag hade kunnat göra värdens bästa kokkorv i den här grytan, men valde att slänga i något mer makabert – lammskallar, säger Noah Ånell.

I klippet: Vad är godast på lammskallen? Noah Ånell förklarar varför han föredrar kinden före ögat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.