Foto: TT

Landets första värmebölja i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Maj har hittills bjudit på fler soltimmar än normalt, trots att en tredjedel av månaden återstår. Även om svalare väder är på väg är det inte osannolikt att det blir en rekordmånad på flera håll i landet.

Sedan högtrycket drog in över landet runt den 5 maj har temperaturen legat över eller mycket över det normala på de flesta platser. Årets högsta temperatur, 29,3 grader, uppmättes i Uppsala den 16 maj. I Uppsala noterades också landets första värmebölja, som betecknas av minst fem dagar i följd med över 25 plusgrader.

Även om det är en bit kvar av maj, så har det normala antalet soltimmar för månaden överträffats på de flesta platser. Det är lite svalare väder på väg, men solen kommer fortsätta att lysa en hel del så det är inte omöjligt att det blir rekord.

Väntas bli ostadigare

Högtrycket ligger kvar under måndagen. Från mitten av veckan väntas lite ostadigare väder med moln och skurar som växer till, men även en hel del sol.

– Nästa helg ser det ut av vara ostadigare och kallare än den här helgen, kanske snarare 15 till 20 i söder och omkring 15 i norr. Det ser ut som om det kan passera en del regnområden och vara en del moln under helgen, men prognosen är väldigt osäkert, säger Malva Lindborg, som tror att regn skulle välkomnas av en del.

– Det är nog många som längtar efter regn, framför allt jordbrukare, avslutar Lindborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet