Landshövding Göran Enander och nyanlände Sadeq Mozaffari i samtal. Foto: SVT

Landshövdingen på hembesök runt om i länet

Uppdaterad
Publicerad

Hur klarar det svenska samhället av integrationen av nyanlända i landet? Den frågan har landshövding Göran Enander försökt svara på under hösten när han varit runt i länet och fikat med just nyanlända.

Hemma hos familjen Schultz i Uppsala är det framdukat en lång rad kakor i vardagsrummet framför brasan. Här sitter nyanlände Sadeq Mozafarri och landshövding Göran Enander i ett samtal om flykt, inegration och framtid. Under hösten har landshövdingen träffat en lång rad nyanlända över en fika för att bredda sin bild av hur Sverige lyckas med intergrationen.

– Det som jag tycker fungerar är att vi lyckas ta emot så många som vi gjort sedan den stora vågen 2015, där har vi gjort en insats. Däremot är handläggningstiderna långa, det går långsamt med språkinlärning och det tar lång tid att komma in på arbetsmarkanaden för många. Det finns flera saker som kan bli bättre, säger Göran Enander.

Riskerar utvisning

Den här gången är det Sadeq Mozaffaris tur att prata med landshövdingen.

– Det var att kul att samtala med honom och vi har pratat om hur jag kom till Sverige och hur det fungerat här med mottagandet, säger Sadeq Mozaffari.

Han kom till Sverige 2015 från Iran som afghansk flykting, det är nämligen där han är född. Han riskerar utvisning efter tre avslag hos Migrationsverket men processen är inte helt klar än. Nu bor han tillfälligt hos familjen Schultz i Uppsala.

Landshövdingen hoppas nu att alla möten ska kunna göra honom till en bättre bro mellan olika myndigheter när integration diskuteras.

– Jag kan ju föra vidare alla nyanländas historier om vad som fungerat och inte när de kommit till Sverige. Och förhoppningsvis kan vi förbättra mycket ju mer vi vet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.