Så här ska Vinghästtorget i Ulleråker se ut. Foto: Mandaworks/Warm in the winter

Länsstyrelsen avråder bostadsbygge i Ulleråker

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Uppsala län avråder ytterligare byggande av bostäder i Ulleråker. Anledningen är att det finns risker att grundvattnet skadas. Men kommunalrådet Erik Pelling (S) oroas inte.

Påverkan på Uppsalaåsens vatten är inte tillräckligt utredda menar myndigheten.

– Vi anser att det finns en risk för att grundvattnet kan få en negativ påverkan av den här detaljplanen, säger Johanna Boman, planhandläggare på Länsstyrelsen.

Ulleråker

I det området som Länsstyrelsen vänder sig emot finns det planer på att bygga 1.400 bostäder, samt LSS-boende, parker, förskolor och annan centrumverksamhet.

Vill skapa grön stadsdel

Bakgrunden till Länsstyrelsens skrivelse är Uppsala kommuns planer på att bygga 7.000 bostäder i Ulleråker. Som ett steg i planerna har en rad åtgärder planerats för att skydda Uppsalaåsens grundvatten, både under och efter bygget.

Erik Pelling (S) tycker att Länsstyrelsens ord väger tungt, men att det inte är ett hindre för planerna. Foto: Mandaworks/Warm in the winter / Uppsala kommun

Några av dem är: Minskad biltrafik, förbud mot miljöfarlig verksamhet och säker bortdelning av förorenat dag- och spillvatten.

Bebyggelse försvårar

Men Länsstyrelsen menar i sin skrivelsen att den föreslagna bebyggelsen gör ett saneringsarbete mycket svårt att genomföra vid en eventuell olycka samtidigt som nyttjandet av dricksvattentäkterna påtagligt försvåras om bostäderna byggs som planerat.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) oroas inte av skrivelsen.

– Det är klart att Länsstyrelsens ord väger tungt, men jag ser det inte som ett hinder för att det här ska bli av. Vi ska läsa igenom det här nu och bearbeta det framöver. Men samtidigt i väntar vi också på den utredning kring Uppsalaåsen som vi tidigare har satt igång och som ska vara klar i mars.

Länsstyrelsen lade fram samma argument vid samrådet. Hade ni fram till granskningen någon självkritik för att ni inte har svar på frågorna som Länsstyrelsen haft?

– Nej jag tycker inte att vi har gjort ett dåligt jobb. Det är en komplex fråga, säger Erik Pelling.

Första spadtaget för nya Ulleråker är tänkte att tas tidigast under den andra halvan av 2018, och det formella beslutet planeras antas under den kommande våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulleråker

Mer i ämnet