Den stora Hospitalbyggnaden kommer att få en nyckelroll i den nya stadsdelen – men kommunen planerar inte att bygga nytt i anslutning till den. Foto: SVT/Mandaworks och Warm in the winter

Stora byggplaner för Ulleråker ska klubbas – 4 400 nya bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Detaljplanerna Tallstråket och södra Ulleråker ska ge plats för 4 400 nya bostäder i området. Snart väntas politikerna ge planbesked och i sommar börjar arbetet med ”Uppsalas svar på Central park”.

Planerna för Ulleråkersområdet får allt fastare form. Plan- och byggnadsnämnden ska snart ta beslut om inriktningen för de två sista, stora, detaljplanerna i Ulleråkersområdet. Här ska det göras plats för 4 400 bostäder, 1 000 grundskoleplatser och ungefär lika många platser inom förskolan. På en yta motsvarande tre stora fotbollsplaner ska det byggas kontor, butiker med mera.

Byggstart för de två planerna är planerad till 2026.

Ulleråker

För paret Gradin innebär det här stora förändringar:

– Jag vill att de slår vakt om naturen, stigarna, träden och lugnet, säger Karina Gradin, som bor i området.

Hon oroar sig för takhöjderna som planeras.

– För höga hus passar inte in.

Kommunen förbereder park

Erik Pelling (S) har förståelse för att det kan finnas en oro, men han gör allt för att dämpa den.

– I sommar börjar vi med arbetet att få till parken nedanför gamla hospitalet, det blir Uppsalas svar på Central park, säger han.

Pelling säger också att de stora tallarna snett ovanför Lundellska skolan blir kvar.

Byggstart 2022

Det har gått drygt fem år sedan Uppsala kommun köpte marken av Region Uppsala för att bygga 6 000 nya bostäder. Tidigare har området främst inrymt psykiatrisk vårdverksamhet men stadsdelen kommer alltså att få en ny skepnad framöver.

2035 ska Ulleråker vara färdigbyggt, om tidsplanen håller. Två detaljplaner är antagna sedan tidigare och de innehåller ungefär 1 600 bostäder. Bygget av dessa är planerat att starta 2022. Kommunen planerar även att anlägga två spårvagnshållplatser i den framväxande stadsdelen.

Klippet: Ulleråkers utveckling får klarare konturer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulleråker

Mer i ämnet