Skalbagge kan sätta stopp för byggplaner: ”Är fridlyst”

Uppdaterad
Publicerad

Cinnoberbaggen kan än en gång sätta käppar i hjulet för Uppsala kommuns byggplaner. Nya fynd i form av larver av den fridlysta skalbaggen har nämligen gjorts i Ulleråkerområdet.

I slutet av förra veckan hittade Björn Bråvander larver av Cinnoberskalbaggen på två ställen i Ulleråker, bland annat ett stenkast från ett område som kommunen nyligen började att röja. Björn Bråvander är med i ett hobbynätverk som inventerar olika arter i Uppsalaområdet och han tror att skalbaggen finns på fler ställen.

– Det är jag övertygad om, säger han.

Cinnoberbaggen är Upplands landskapsinsekt och i Uppsala finns landets största dokumenterade population. Den är fridlyst och skyddas av artskyddsförordningen.

– Om det är så att den finns där så kan man inte göra de ingrepp man har tänkt. Det kan stoppa en utbyggnad, säger Urban Westerlind, enhetschef på länsstyrelsen i Uppsala län.

Har stoppat bygge tidigare

Cinnoberbaggen var en av orsakerna till att kommunen stoppade bygget i Blodstensskogen i Eriksberg.

– Det händer att artskyddsförorningen sätter stopp för byggplaner Det går att söka dispens, men det är ganska hårda krav för att få dispens, säger Urban Westerlind.

Uppsala kommun har tidigare på begäran av länsstyrelsen gjort en plan för avverkningen.

– Då har det sett ut som att det inte finns cinnoberbagge i det här planområdet. Under de förutsättningarna har vi sagt okej till planerna, säger Urban Westerlind.

Erik Pelling menar att kommunens fokus är att hitta en lösning där man både kan skydda baggen och bygga det nya stadsdelstorget intill Dag Hammarskjölds väg.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.