Erik Pelling (S). Foto: Mandaworks/Warm in the winter / Uppsala kommun

Grönt ljus för 1400 bostäder i Ulleråker

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har antagit de två första detaljplanerna för Ulleråker.

Beslutet fattades i kommunfullmäktige under måndagen och det innebär att kommunen så fort planerna vunnit laga kraft, kan inleda arbetet som ska leda till anläggandet av gator, vatten och avlopp.

– Det är två väldigt genomarbetade planer, med mycket arbete inför där vi kartlagt hela åsen, säger kommunalrådet Erik Pelling (S).

Ulleråker

Utformandet av det nya Ulleråker har pågått under en lång tid och i kommunens planer för dem första etapperna ingår bland annat bygget av 1400 bostäder, planerad spårvagnslinje, förskolor och andra serviceföretag.

I februari kritiserade Länsstyrelsen planerna på att bygga bostäder, vilket de menade kunde innebära en risk för grundvattnet i området. Kritik som kommunen har tagit till sig enligt Erik Pelling.

– Nu är vi överrens om de här två detaljplanerna, sen kommer diskussionen fortsätta med framtida planer. Men för att inte få för mycket trafik på åsen så bygger vi parkeringshus i stadsdelens utkant på säkert område, säger han.

Just nu är planen att infrastruktur ska anläggas under 2019 och bostäderna börja byggas 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulleråker

Mer i ämnet