Foto: Planskiss Ulleråker / Uppsala kommun

Ny kritik mot byggplanerna för Ulleråker

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens byggplaner för Ulleråker innebär en oacceptabel risk för Uppsalas grundvatten. Det konstaterar länsstyrelsen, som kan ompröva planen.

Enligt länsstyrelsen kan byggplanerna därmed innebära en risk för människors hälsa och att dricksvattenförsörjningen försämras på lång sikt.

I mars presenterade den politiska majoriteten ett reviderat planprogram för området. Fokus låg då på att skydda vattentäkten i Ulleråker, bland annat genom att bygga färre bostäder än tidigare planerat.

Ulleråker

Trygga vattentäkten

Men enligt länsstyrelsen räcker inte de nya planerna för att trygga den grundvattentäkt som finns i Uppsalaåsen, som idag försörjer omkring 150.000 Uppsalabor med dricksvatten.

Enligt länsstyrelsen har kommunen inte tagit fram de riskbedömningar och analyser som myndigheten begärt. Samtidigt riktar myndigheten kritik mot att kommunen inte gjort tillräckligt för att trygga den del av området som är särskilt känsligt för läckage till grundvattnet.

– Vi tar Länsstyrelsens synpunkter på största allvar. Nu måste vi komplettera och svara på de frågor som Länsstyrelsen har, säger Erik Pelling (S) ordförande i Plan- och Byggnämnden.

Kan underkännas

Om detaljplanen skulle klubbas igenom i sin nuvarande form kan länsstyrelsen komma att pröva planen, som då skulle kunna underkännas.

Kommunens plan är att påbörja byggandet 2017.

– Att inte bygga är inte ett alternativ. Vi måste hitta ett sätt att samexistera med åsen. Vi måste hitta det bästa sättet att bygga hus, och leda bort dagvatten. Jag är övertygad om att vi kan hitta det bästa sättet att göra det, säger Erik Pelling (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ulleråker

Mer i ämnet