Uppsala universitet. Foto: TT/Fredrik Persson

Juristutbildningen har infört laptopförbud

Uppdaterad
Publicerad

Juristutbildningen har infört totalstopp på bärbara datorer vid seminarier för vissa kullar. Något som väckt diskussion bland studenterna.

Från och med höstterminens start får studenter som pluggar andra och tredje terminen på juristprogrammet vid Uppsala universitet inte använda sina bärbara datorer vid så kallade seminarier. Det är undervisning i mindre grupp där fokus ligger på samtal och diskussioner mellan studenter och lärare. Studenterna ska då ha läst på och förberett sig innan.

– Vi vill se vad som händer när man har fullt fokus på diskussionen och inte har en dator och skriver ordagrant vad som sägs, säger professor Margareta Brattström, prefekt vid juristutbildningen.

Uppsala

Varför har ni bestämt det här?

– Beslutet att prova det på alla seminarier för vissa grupper har växt fram efter flera års diskussion bland våra lärare. Numera finns det en hel del pedagogisk forskning i ämnet. Vi har också medarbetare som varit på forskningsvistelse vid Harvard i USA har goda erfarenheter med sig hem – där använder man inte datorer vid seminariediskussioner, säger professor Margareta Brattström, prefekt vid juristutbildningen.

Vad har ni fått för reaktioner från studenterna?

– Vi har fått väldigt lite reaktioner direkt från studenterna vid seminarierna. Däremot har jag förstått att det är mycket diskussioner på nätet.

Namninsamling mot förbudet

Enligt uppgift till SVT Uppsala pågår en namninsamling bland studenter mot datorförbudet.

Juridiska föreningen i Uppsala, som är studentkåren vid fakulteten, har också reagerat och kritiserar kursledningen för att man inte fått vara delaktiga inför beslutet att förbjuda datorer.

– Vi har inte fått någon chans att delta i beredningen av beslutet och inte heller kunnat påverka det vilket vi gärna sett att vi fått göra, säger Anna Liliebäck, ordförande och studiebevakare vid Juridiska föreningen.

Hur ser ni på förbudet?

– Vi avvaktar med att uttala oss om tillåtandet av datorer i undervisningen tills vi har kunnat kartlägga vad våra medlemmar tycker. Men jag kan redan nu säga att det har varit en del studenter som kontaktat oss och varit missnöjda med förbudet.

Försöket ska utvärderas efter den här terminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet