Läraren Pelle Brändén berättar varför han och kollegorna har valt att säga ifrån. Foto: SVT/TT

Lärare säger nej till studenter

Uppdaterad
Publicerad

Lärarna på Rosendalsgymnasiet har slagit larm om arbetsbördan. De vägrar nu ta emot studenter från lärarutbildningen. Tiden räcker inte till, menar skolans lokala ombud för Lärarnas riksförbund. Kommunen och universitetet är båda medvetna om problemet. ”Allvarligt för hela utbildningen,” säger Lennart Ericsson, koordinator på lärarutbildningen.

Pelle Brändén undervisar i matematik och filosofi på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Han är även skolans lokala ombud för Lärarnas riksförbund, och har efter samtal med lärarkollegiet på skolan bestämt att alla lärare den här terminen vägrar ta emot studenter för deras obligatoriska praktik, den så kallade VFU-utbildningen (verksamhetsförlagd utbildning).

”Nya arbetsuppgifter”

– Vårens nedskärningar gör att vi i dag, inte längre har tid. Färre lärare ska undervisa samma antal elever. Skolan har skurit ner på kringpersonal vilket har lett till att nya administrativa arbetsuppgifter har hamnat på lärarna, säger Pelle Brändén som menar på att lärarnas överbelastning inte är en ny företeelse.

Läs mer: Lärarbristen diskuterades vid ministerbesök

Att handleda studenter är valfritt för lärare och handledare får 165 kronor per dag för extrauppdraget. Pelle Brändén befarar nu att skolans ledning kommer att tvingas ta emot studenter av kommunen.

– Det skulle vara olyckligt för kvaliteten på handledningen om det blir påtvingar, säger läraren.

Inom kommunens utbildningsförvaltning anser man att en bakomliggande orsak till att lärare säger nej är att det i nuläget inte finns ett skriande behov att rekrytera nya lärare till gymnasieskolorna. Uppsala kommun har ett avtal med Uppsala universitet om att ta emot hälften av lärarstudenterna när dessa ska göra sin VFU.

Läs mer: Stor lärarbrist väntar i Uppsala

– En sista utväg skulle vara att tvinga lärare att ta emot studenter, samtidigt måste vi leva upp till vårt avtal, säger Erik Ojala, chef för kommunal gymnasieskola.

– Hela gymnasiet är i ett känsligt ekonomiskt läge, och många enheter har vidtagit åtgärder. Att ta emot VFU-studenter är en del av hela arbetssituationen och den måste vägas in, säger Erik Ojala.

”Finns ingen 'quick fix'”

Utbildningsnämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S) manar nu till att lärare, kommun och universitet ska sätta sig ner och diskutera den uppkomna situationen.

Alla har inte fått plats

Uppsala universitet samarbetar med 15 kommuner när det kommer till VFU-placering av lärarstudenter. Till praktikperioden som har sin start i november finns det fortfarande studenter som inte har blivit tilldelade en placering.

– Situationen är allvarlig. Vi är bekymrade för hela utbildningen, säger Lennart Ericsson, koordinator för VFU-samordning på lärarutbildningen.

VFU – Verksamhetsförlagd utbildning

Lärarstudenterna vid Uppsala universitet genomför tre praktikperioder under utbildningen. Den första under 14 dagar, den andra 23 dagar och den sista under 40 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.