Catharina Kjösnes är chef för vikarieförmedlingen i Uppsala. Just nu går utbud och efterfrågan inte ihop. Foto: TT och Privat

Larmet: Lärarvikarierna räcker inte till

Publicerad

Just nu är trycket hårt på Uppsalas vikarieförmedling. Under september har behovet varit 100 ersättningslärare – per dag.

– I dag är efterfrågan på vikarier hög, vilket leder till att vikarieförmedlingen inte har vikarier till alla ärenden. Under september månad har vikarieförmedlingen för grundskolan inte bemannat mellan 15-25 ärenden per dag, säger Catharina Kjösnes som är chef för vikarieförmedlingen i Uppsala.

Om du jämför läget nu med hur det normalt ser ut – hur ansträngt är det?

– Vid skolstart är det en del sjukdomar och vakanser vilket leder till att efterfrågan av vikarier är hög.

Vilka kompetenser är särskilt svåra att få tag i?

– De kompetenser som är särskilt svåra att bemanna är slöjd, idrott, musik och språk (spanska, franska och tyska).

Hur jobbar ni för att få fram fler vikarier?

– Vi annonserar på uppsala.se, arbetsförmedlingen, Facebook och i vissa fall reklam på olika informationstavlor.

Och vilka fler grepp prövar ni?

– I våras gjorde vikarieförmedlingen en satsning mot ungdomar som tar studenten. Vikarieförmedlingen åkte till tio gymnasieskolor i Uppsala kommun för att berätta mer om verksamheten och arbetet i skolan. Uppsala kommun deltar på mässor för lärarstudenter för att locka fler att arbeta under studietiden.

Vilka svårigheter brottas ni med?

Det är en utmaning att behålla vikarier under sommaren då vikarieförmedlingen inte har jobb att erbjuda under sommaren.

Över 500 vikarier anställda

Vikarieförmedlingen stöttar skolornas ledning i deras bemanning av kortare vakanser. Vikarieförmedlingen rekryterar och introducerar nya timavlönade vikarier till Uppsala kommun. Vikarieförmedlingen grundskola har två typer av uppdrag: elevassistenter och lärarvikarier.

Vikarieförmedlingen grundskola har 507 vikarier anställda.

Innan anställning genomförs intervjuar, tas referenser och legitimationer kontrolleras, liksom belastningsregister, personbevis samt arbetstillstånd. Även studieintyg och tjänstgöringsintyg från andra arbetsgivare finns med i kontrollen.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.