Foto: SVT

Två döda i isolycka i Långsand utanför Skutskär

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna har omkommit sedan de gått genom isen i höjd med Långsand utanför Skutskär strax före klockan 16, enligt polisen.

– Under kvällen har räddningsdykare anträffat två personer i vattnet i anslutning till vakar som finns i isen. Personerna är livlösa vid anträffande, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisen.

Mannen och kvinnan tillhör samma familj och var ute på isen med ytterligare tre familjemedlemmar, som klarade sig utan skador.

Isolyckan i Långsand

Tre lyckades ta sig i land

Det var vid 15.47 som larmet kom till SOS Alarm om att familjen, som varit ute på isen i höjd med Långsand i Älvkarleby kommun, gått genom isen. Kustbevakning, dykare, polis och räddningstjänst kom till platsen.

Mannen och kvinnan saknades efter att ha befarats ha gått genom en vak. De tre andra familjemedlemmarna hade lyckats ta sig i land.

– Två av dem var blöta, kalla och har avtransporterats med ambulans. Det har varit svårt att få ordentliga uppgifter eftersom hela sällskapet pratar spanska men ingen engelska, sade Christer Ekeroth, assisterande räddningsledare, i inledningsskedet.

Foto: Roger Nilsson

Helikopter och dykare sökte

En räddningshelikopter var på plats och sökte i området tillsammans med båtar. Ytterligare en ambulanshelikopter fanns på plats, redo att lyfta med eventuella skadade.

Sjöfartsverket befarade att personerna gått genom isen 200–500 meter från land. Vid 18.30-tiden dök dykare på platsen.

Vid 19.00-tiden påträffades två livlösa kroppar, enligt polisen, i anslutning till vakar i isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isolyckan i Långsand

Mer i ämnet