Rökutveckling på SJ-tåg i tunneln vid Arlanda orsakade totalstopp i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad
Vid klockan 17.30 fick SOS larm om rökutveckling på ett SJ-tåg i tunneln vid Arlanda central.
En vagn var delvis rökfylld och passagerarna fick evakueras. Under några timmar var all tågtrafik via platsen stoppad – med förseningar som följd.

Larmet inkom till räddningstjänsten efter att personer ska ha ringt in och sagt att de sett rök komma från ett tåg som var på väg in i tunneln vid Arlanda central. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de konstatera att en av SJ-tågets vagnar delvis hade fyllts av rök. Passagerare som befann sig ombord evakuerades till perrongen.

– Ingen person har kommit till skada, säger Caroline Edström, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Orsaken till branden ska ha varit en fläkt.

– Jag har ingen mer detaljerad uppgift än så, säger Caroline Edström.

All tågtrafik stoppad

Under några timmar stod SJ-tåget stilla på spåret i södergående riktning. I och med det stoppades all tågtrafik i båda riktningar via Arlanda central.

– Det gäller fjärrtåg och pendeltåg, men inte Arlanda express, säger Josefine Gröndahl, presstalesperson vid Trafikverket.

Klockan 19.30 meddelade Trafikverket att tågtrafiken hade börjat rulla igen, men med förseningar som följd. Vilket påverkar tågtrafiken till och från Uppsala.

– Förseningarna kommer att pågå under kvällen. Det är svårt att säga exakt hur stora de kommer att bli, säger Josefine Gröndahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer