”Det är inte ett dugg roligt att gå till jobbet”. Hör personalen berätta om deras vardag inne på akuten. Foto: Pontus Stark

Larmet från akuten: ”Vi har gått ifrån god och säker vård”

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset vittnar om den värsta sommaren på många år. Personalen larmar om att den höga arbetsbelastningen påverkar patientsäkerheten.

– Vi går under som människor, av etisk stress, säger en person som jobbar på akuten.

Akademiska sjukhuset i Uppsala stängde under sommaren vårdplatser för att personal ska kunna gå på semester. Då fick sjukhuset omkring 20-25 procent färre vårdplatser tillgängliga jämfört med normalt. Det i kombination med att många söker vård har lett till en överbelastad akutmottagning då fler patienter blir kvar på akuten istället för att slussas vidare till rätt vårdavdelning.

Flera i personalen som SVT har pratat med vittnar om att det här är den värsta sommaren på länge.

Coronaviruset i Uppsala

– Jag har arbetat på Akademiska i många år och har aldrig upplevt en så kaotisk arbetssituation, säger en sjuksköterska.

”Oerhört tungt”

Personalen vittnar om att de tvingas skicka hem patienter, utan att de har blivit ordentligt undersökta på grund av den höga arbetsbelastningen.

– Vi har gått ifrån god och säker vård, berättar en sjuksköterska.

– Att kämpa hårt under ett arbetspass i tolv timmar och sedan gå hem och känna att jag gjort ett dåligt jobb där människor far illa är oerhört tungt och påfrestande, säger en annan sjuksköterska.

”Är givetvis jätteallvarligt”

Malin Sjöberg Högrell (L) är ordförande i sjukhusstyrelsen i Region Uppsala.

– Det är givetvis jätteallvarligt om vi skickar hem patienter som inte fått den vård de förtjänar. Samtidigt vet jag att det är ett extremt tufft läge på akutmottagningen i sommar.

Vad har ni som politiker för ansvar i att det ser ut så?

– Vi har alltid det yttersta ansvaret. Därför tittar vi både på långsiktiga och kortsiktiga lösningar. Just nu letar vi med ljus och lykta efter hyrpersonal – det är en dyr lösning men vi vill att vår personal ska kunna fortsätta vara på semester. Redan veckan som kommer så öppnar vi fler vårdplatser med hjälp av hyrpersonal, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Artikeln skrevs i juli 2021.

Fler berättelser från personalen på akuten

Patienten: Hur mår du?

Jag började min morgon med att hälsa på patienterna och erbjuda dem samma ostmacka som de redan ätit flera gånger senaste dygnet. När jag kommer fram till en man och frågar hur han mår så svarar han: ”Jag skulle snarare vilja veta hur du mår?” Jag började genast tänka på vad han menade med det. Det är ju han som är patienten. Han måste ha sett min förvirring och tillade: Jag ser hur hårt ni sliter och jag ser hur trötta ni är. Vad ska jag svara på det? Han har ju inte fel. Men jag fick mig en tankeställare när nu även patienterna ser oss. Om det lyser om oss hur trötta vi är, inger vi det förtroendet vi borde då?

”Värsta sommaren ever”

Jag är näst intill helt mentalt slut. Vet inte hur jag ska orka jobba kvar. Värsta sommaren ever. Vi har slitit med covid i 1,5 år och får fortsätta slita trots att alla andra slår sig för bröstet och pratar om att det blivit lugnare. Vi har fått en ökad belastning. Inga vårdplatser och inga IVA/IMA-platser. Detta har lett till etisk stress och press hos personalen då vi inte hinner med omvårdnaden, missar dokumentation och provsvar. Listan kan göras lång.

”Aldrig upplevt en så kaotisk arbetssituation”

Jag känner en stor sorg. Jag har arbetat på Akademiska sjukhuset i många år och har aldrig upplevt en så kaotisk arbetssituation som denna sommar. Vi mäktar inte med att både vara vårdavdelning och akutmottagning. Att kämpa hårt under ett arbetspass på över tolv timmar och sedan känna att man har gjort ett dåligt jobb där människor far illa är oerhört tungt och påfrestande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet