Barnmorska står framför Akademiska sjukhuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Risky Business” så beskriver Annika Hemström, huvudskyddsombud på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, situationen på arbetsplatsen där raster inte tillämpas och risken för misstag stiger. Hör mer i videon. Foto: William Kvist/SVT

Larmet inifrån Akademiska sjukhuset: ”En fara för dem som ska föda barn”

Publicerad

Akademiska sjukhusets kvinnoklinik har fortsatta problem. Det vittnas om att raster inte tillämpas och färre barnmorskor får ta hand om fler kvinnor. Stressad personal varnar om att risken är stor för misstag – vilket skapar en fara för dem som ska föda.

När Region Uppsala frågade sina anställda hur läget kändes under sommaren kring bemanningen i förlossningsvården jämfört med förra året, så svarade en majoritet att läget var sämre, trots att bemanningen under sommaren hade blivit något bättre än förra året.

Annika Hemström är huvudskyddsombud och sjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

– Spontant fanns det en oro inför sommaren. Planen från ansvariga var att det skulle vara tre, fyra kvinnor man skulle ansvara för, per barnmorska, berättar Annika Hemström, huvudskyddsombud och sjuksköterska på Akademiska sjukhuset.

Riskerar att göra misstag

Under sommaren har det heller inte funnits tid för raster för personalen.

– Verksamheten har inte avlöst för raster. Risken för misstag och den egna pressen hos personalen ökar, säger Annika Hemström och fortsätter:

– Det finns en oro att inte räcka till för den födande kvinnan, som måste få känna sig trygg och säker. Detta skapar en fara för den som ska föda barn. En barnmorska har legitimationsansvar och sker det ett misstag så får individen också ansvara för det själv.

Verksamhetschefen: ”Var inte oroliga”

Men Gudlaug Sverrisdóttir, verksamhetschef på Akademiska sjukhuset, känner inte igen sig i kritiken som barnmorskorna och Vårdförbundet ger.

– Jag kan förstå personalens oro, men vi kan ta hand om dom kvinnorna som kommer till oss, säger hon och fortsätter:

– Du kan aldrig veta vad som kommer att hända under dagen. Det är en dynamisk miljö. Vissa dagar är det väldigt mycket att göra och då kanske man inte hinner med att få alla sina raster och det är vi medvetna om.

I videon: Hör mer i klippet från Gudlaug Sverrisdóttir om varför hon inte tycker att patienter behöver oroa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.