Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lasarettet i Enköping förändrar sin verksamhet tillfälligt för att klara det rådande läget. Foto: Mikael Fritzon/TT

Pressat läge på Lasarettet i Enköping – operationer ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Lasarettet i Enköping har gått upp i förstärkningsläge, något som bland annat innebär att planerade operationer ställs in. Orsaken till situationen är ett högt inflöde till akuten av patienter med infektionssjukdomar. Det tillfälliga förstärkningsläget ska frigöra personal och vårdplatser.

– Grundorsaken till det här är ett pressat vårdplatsläge – det har varit ett högt inflöde av patienter sista tiden, säger Per Andersson, tillförordnad biträdande sjukhusdirektör.

Covid -19, vinterkräksjuka och influensa bidrar till ett högt tryck på akutmottagningen och fullbelagda avdelningar, vilket gör att sjukhuset måste ställa om. Även sjukfrånvaro av personal bidrar till den pressande situationen.

Operationer ställs in

Planerade operationer inom slutenvården avbokas under första och andra veckan i januari, mottagningsverksamhet minskar och personal omfördelas för att avhjälpa situationen.

På torsdagen kommer lasarettet i Enköping att ta ett nytt beslut hudvida de ska vara kvar i förstärkningsläge eller inte.

Vaccination

Medan covid -19 och vinterkräksjukan är på nedgång så ökar säsongsinfluensan.

– Det är inte för sent att vaccinera sig, säger Per Andersson.

Hör mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.