Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man visste inte hur illa mamma hade blivit slagen” – Anita och hennes systrar fick inte se sin mamma efter mordet. Foto: David Rydell/SVT

Lisbeth Liljegren mördades i Valsätra – dottern: ”Vi hoppas på ett avslut”

Publicerad

Lisbeth Liljegren mördades brutalt i Valsätra för att hon råkade vara på fel plats vid fel tillfälle. En kvinna har dömts för mordet men hon väntas överklaga domen. Något som gör att familjen har svårt att påbörja sorgearbetet.

– Vi hoppas på ett avslut så att vi kan börja sörja på ett lugnare vis, säger hon.

Det har gått drygt fem månader sedan Lisbeth Liljegren mördades drygt 50 meter från sitt hem i Valsätra. På platsen pågick det en stor polisinsats och i snön syntes blod och en vält rullator. Drygt 10 minuter därifrån befann sig Lisbeths dotter Anita och var ovetandes om att hennes värld snart skulle vändas upp och ner.

– Det knackade på dörren och två poliser undrade om de fick komma in. Jag trodde först att det hade hänt mina barn något. Men de berättade att min mamma misshandlats så svårt att hon avlidit av sina skador, berättar Anita.

Historik av psykiatrisk tvångsvård

En kvinna i 30-årsåldern har dömts till rättspsykiatrisk vård för mordet. Kvinnan har en historik av psykiatrisk tvångsvård och förekommer flera gånger i belastningsregistret.

Kvinnan döms även för flera andra brott. Bland annat misshandlade hon två andra kvinnor samma dag som mordet.

I domen står det att kvinnan attackerade Lisbeth, gick tillbaka över vägen bara för att gå tillbaka och misshandla Lisbeth på nytt. Totalt utsattes Lisbeth för våld vid tre tillfällen.

– Man visste inte hur illa det var. Vi fick varken se vår mamma eller hålla hennes hand, säger Anita.

Stor familj

Lisbeth Liljegren var mamma till tre döttrar och hade sju barnbarn och tre barnbarnsbarn med fler på väg.

– Mamma var en otroligt fin människa som tyckte om att vara ute och hitta på saker med alla sina barn. Vi träffades bara ett par dagar innan mordet, säger Anita.

I klippet: ”Man bara skakade” – hör Anita om rättegången då hon fick se kvinnan som dömts för mordet.

Mordet i Valsätra

• Lisbeth Liljegren mördades den 8 december 2023.

• Kvinnan som dömts för mordet dömdes samtidigt för flera fall av misshandel, olaga hot, våld mot tjänsteman och grovt våld mot tjänsteman. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

• Lisbeth Liljegrens familj har godkänt att SVT publicerar bild på henne.

• Den dömda kvinnans advokat Thomas Özbek uppger för SVT att de har för avsikt att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.