Livets Ords gamla ikoniska skylt och skolchefen Magnus Westergård. Foto: TT/Livets Ord

Livets Ord om möjliga förbudet: ”Absurt”

Publicerad

Skolchefen för Livets Ords Kristna Skola, Magnus Westergård, kallar Socialdemokraternas förslag om att förbjuda religiösa friskolor för absurt.

Livets Ord är en av tre verksamheter i Uppsala, tillsammans med Katarinaskolan och Imanskolan, som bedriver undervisning med inslag av religion i Uppsala. Skolchefen för Livets Ords verksamhet menar att dagens presenterade förslag från Socialdemokraterna om att förbjuda religiösa friskolor är fel.

– Det känns som att de försöker lösa vissa problem, men skjuter med alldeles för stora kanoner, säger Magnus Westergård som är skolchef på Livets Ords Kristna Skolor, LOKS till SVT Nyheter Uppsala och fortsätter:

– För det första så strider hela tanken om att förbjuda skolor med konfessionella inslag mot Europakonventionen. För det andra så får man väl kolla på det faktiska problemet snarare. Den kristna skolan är inte segregerande utan är starkt integrerande, säger han.

”Vi är livrädda för segregation”

Enligt Socialdemokraterna bidrar de religiösa skolorna till att öka segregationen och vidga klyftorna i samhället.

– Vi är livrädda för den segregation som vi ser i det svenska skolsystemet. Och vi ser att vi med religiösa friskolor också får en segregation som är på religiös grund. Så vill vi inte ha det, sa gymnasieminister Anna Ekström (S) tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S) på den pressträff under tisdagen där förslaget presenterades.

”Den kristna värdegrunden förenar”

Magnus Westergård å sin sida menar snarare att Livets Ord har en integrerande effekt.

– I de skolorna jag representerar finns både kristna och andra. Både troende och icke-troende. Många etniska bakgrunder. Det som förenar alla är en kristen värdegrund.

– Det tydligaste exemplet är väl att ett barn till en av våra mest framgångsrika företagare i Uppsala är bästis med ett barn till en ensamstående invandrarkvinna. Vi bryter boendesegregationen i samhället.

I dag är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen, men det är tillåtet på exempelvis morgonsamlingar och aktiviteter under lunchrasten. Ingen elev ska utsättas för religiös indoktrinering, vare sig av en präst eller imam, är beskedet från Socialdemokraterna idag.

”Det är absurt”

Men Shekarabi säger ju att det inte handlar om att ta bort möjligheten att utöva sin tro i skolan utan att det snarare handlar om att inte låta präster och imamer styra undervisningen?

– Det är absurt. Inga präster styr i våra skolor. Där styr skolledningen, lärarna och läroplanen. Den svenska skolans värdegrund styr, säger skolchefen Magnus Westergård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer