Lodjursbesök utanför köksfönstret i Skogstibble

Publicerad

Sara Husén, boende i Helgesta utanför Skogstibble, fångade ett lodjur på film som gick utanför kökfönstret där hon och sin dotter satt och åt lunch.
– Det gick jättefort den här gången och det var häftigt att se, säger hon.

Sara Husén bor strax utanför Skogstibble och förra lördagen såg de rovdjuret på deras uppfart ungefär 20 meter ifrån där de satt. 

– Min dotter sa då ”titta mamma!” och vi ser lodjuret småspringa över byvägen upp mot en skogsdunge. Det gick jättefort den här gången men jag hann filma litegrann, säger hon.

Familjen har besök av lodjur tre till fyra gånger tidigare och då i trädgården, och det här lodjuret gick åt samma håll som de tidigare.

– Det är häftigt att se och de är ju skygga djur. Samtidigt har man respekt för både dem och naturen. Det är ändå ett rovdjur och vi har små barn som leker här. Men vi känner oss trygga med att de är skygga, säger Sara Husén.

Bekräftar att det är ett lodjur

Sebastian Olofsson vid Länsstyrelsen har sett filmen och bekräftar att det är ett lodjur. Han menar att det är relativt vanligt att se djuren i Uppland och att de är välfördelade över hela länet. Just nu på våren kan de synas lite extra.

– Vanligtvis brukar de röra på sig under natten och vila på dagarna. I mars är det parningstid så nu på vårkanten går särskilt hanarna längre och oftare för att reka.

Sara Husén har tidigare sett lodjuren under våren och sommaren, och för fyra år sedan såg hon ett lodjur tillsammans med sin unge.

Se det filmklippet nedan:

Lodjur i Helgesta för fyra år sedan Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer