Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) svarar i klippet på hur fler sjuksköterskor ska lockas till vården. Foto: SVT

Nya reformer i blågrön regionbudget i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En hållbar ekonomi, kortare vårdköer och en stärkt arbetsmiljö för medarbetare. Det är kärnan i den styrande majoritetens budget för nästa år.

Under tisdagen var det dags för den sista presentationen av nästa års budget.

När partierna (Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet) gjorde sin presentation i 100-huset var det fokus på att under åren 2023-2026 höja beredskapen för kris och krig, fokusera på digitalisering och satsa på kvinnors hälsa. För att nämna några områden som får extra foukus.

Regionvalet 2022 Uppsala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Holmström berättar i klippet vad hon vill att politikerna satsar på i budgeten: ”Krävs att ens partner har ett bättre jobb.” Foto: SVT

Ideologiska skillnader

Det blågröna styret vill korta köerna och tillgängliggöra vården genom att använda fler vårdgivare.

– Ideologiska skygglappar får inte stoppa det, sade Emilie Orring (M) regionråd på presskonferensen.

– Varje reform och att privatisera skapar fler administratörer hos oss för att granska och följa upp, och det kostar pengar. Det är inte det vi behöver lägga pengar på utan på fler undersköterskor och sjuksköterskor, säger oppositionsrådet Helena Proos (S).

Reformerna i den blågröna budgeten beräknas till totalt 516 miljoner kronor. De pengarna tillkommer enligt det nuvarande styret bland annat genom växande skatteintäkter genom en ökad inflyttning till länet.

I juni ska budgeten klubbas i regionfullmäktige.

Klippet: Tre tunga framtidsfrågor till regionrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet