Kantarellerna ska inte blandas med för mycket grädde, som kan ”dölja” svampsmaken enligt måltidsforskaren Richard Tellström. Foto: SVT

Måltidsforskaren: Håll kantarellsmaken ”ren”

Uppdaterad
Publicerad

Håll kantarellsmaken så ”ren” som möjligt. Det är måltidsforskaren Richard Tellströms bästa tips till dig som plockat skogens guld.

– Kantarellen har en känslig liten smak, för mycket grädde eller andra mejeriprodukter döljer lätt smaken, som är godast som den är, säger Richard Tellström.

Han har själv varit ute i svampskogen och tycker att kantarellen gör sig bäst på toast, i en paj eller i en gryta.

Den gula kantarellen är inte bra att torka, så för den som plockat stora mängder är dte bättre att förvälla svampen och frysa in den.

– Och varför inte lägga in den i saltlag? Det är något som vi svenskar varit dåliga på, men som finländarna alltid gjort.

Svenskarna har över huvud taget inte varit så bra på att äta svamp förrän någon gång på 1950- och 1960-talen.

– Överklassen åt svamp redan under renässansen, men för gemene man dröjde svampätandet. Och det beror på att vi är ett spannmålsland – svampsäsongen krockade med skörden, så då hade man inte tid att ge sig ut och plocka.

Snapsen som förvånar

Det mest udda som Richard Tellström själv provat med just gul kantarell är att lägga den i sprit.

– Kantarellsnaps är lite kul att bjuda på till kräftorna – folk blir förvånade över att man faktiskt också kan dricka svampen.

Ta vara på svampen – måltidsforskarens recept

Visa

Saltad svamp:
Lägg den råa svampen, skuren i lagom stora bitar, på burk varvad med grovsalt på varje lager svamp, några millimeter tjockt. Lägg en tyngd på svampen i burken. Urvattna svampen i vatten (cirka 12 timmar)  innan den tillagas. Svampen används sedan som om det vore en burk champinjoner. (Gammalt recept från den tid när man inte hade konservburkar och frysar.)

Ättikssvamp/Picklad svamp:
Förväll svamp som skurets i lagoma bitar i 4-5 minuter, låt rinna av. Lägg på burk med ättikslag (1-2-3 lag) i sådan mängd att svampen täcks. Lagen kan kryddas med vad man önskar t ex senapskorn, gul lök, lagerblad, muskotblomma, vitpeppar, svartpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika. Låt dra några timmar eller till nästa dag. (Man kan göra picklad svamp av sin saltinlagda svamp, men förstås måste den saltade svampen först vattnas ur den. Använder man färsk svamp behövs en ½ mask salt i inläggningslagen.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer