– Kantarellen har en känslig liten smak, för mycket grädde eller andra mejeriprodukter döljer lätt smaken, som är godast som den är, säger Richard Tellström.
Han har själv varit ute i svampskogen och tycker att kantarellen gör sig bäst på toast, i en paj eller i en gryta.
Den gula kantarellen är inte bra att torka, så för den som plockat stora mängder är dte bättre att förvälla svampen och frysa in den.
– Och varför inte lägga in den i saltlag? Det är något som vi svenskar varit dåliga på, men som finländarna alltid gjort.
Svenskarna har över huvud taget inte varit så bra på att äta svamp förrän någon gång på 1950- och 1960-talen.
– Överklassen åt svamp redan under renässansen, men för gemene man dröjde svampätandet. Och det beror på att vi är ett spannmålsland – svampsäsongen krockade med skörden, så då hade man inte tid att ge sig ut och plocka.
Snapsen som förvånar
Det mest udda som Richard Tellström själv provat med just gul kantarell är att lägga den i sprit.
– Kantarellsnaps är lite kul att bjuda på till kräftorna – folk blir förvånade över att man faktiskt också kan dricka svampen.