”Det kommer dröja länge innan de kan lämna det här bakom sig” säger Bo Karlsson, en av flickornas företrädare. OBS: Flickan på bilden har inget med fallet att göra. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mamma försökte strypa sina döttrar – döms till fängelse

Publicerad

En kvinna i Enköping döms till 1 år och 4 månaders fängelse för att ha misshandlat sina två döttrar i hemmet. Våldet mot flickorna ska ha pågått under en längre tid.

Det var vid ett tillfälle i våras som mamman tog strypgrepp på en av döttrarna, slog henne i ansiktet och kastade henne på golvet. Hon ska också ha sparkat den minderåriga dottern i huvudet.

Mamman, som är i 30-årsåldern, döms även för att ha slagit och tagit strypgrepp på sin andra dotter. Själv erkänner hon viss våldsutövning men förnekar flera av åtalspunkterna.

Fick dödsångest

Misshandeln framkallade dödsångest hos de två unga flickorna, som sedan flydde hemmet och sov i ett trapphus. Kort därefter placerades de i familjehem på hemlig ort.

– Det är klart att de mår dåligt och kommer behöva lång tid för att känna förtroende för vuxna igen, säger Bo Karlsson, särskild företrädare för en av flickorna.

Orosanmäld flera gånger

Enköpings-Posten har tidigare rapporterat att barnen utsatts för våld av sin mamma under en längre tid. Det har också gjorts flera orosanmälningar hos socialförvaltningen i Enköping.

Mamman ska nu betala skadestånd till båda döttrarna. Hon frias samtidigt från ett fall av misshandel och ringa narkotikabrott. SVT Uppsala har sökt kvinnans försvarare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.