Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ruth Acosta är på tillfälligt besök i Sverige. Foto: Pontus Stark

Mamma Ruth har fått träffa sina tvillingar igen – efter över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Ruth Acosta har inte träffat sina tvillingar på över ett år – tills nu. Men återföreningen är bara tillfällig och familjen kämpar nu vidare för att hon ska få stanna i Sverige.

– Jag är jätteglad att få träffa barnen – samtidigt är jag rädd för vad som kommer, säger Ruth.

UNT var först att berätta om återföreningen. Efter ett år och tre månader är mamma Ruth Acosta tillbaka i Sverige. Hon kommer nu att vara hemma i 90 dagar – maxtiden för ett besök i Sverige.

– Till en början kändes det overkligt att hon var hemma. Efter ett tag kände man mer att: Det är så här det ska vara, säger pappan Johan Broström.

Hur kommer det sig att du och tvillingarna inte har åkt till Peru?

– Dels har det varit corona och Peru har varit totalstängt. Dessutom bävar jag för att typ åka buss med de här två och då har jag inte velat sätta oss på ett flyg, med byten, i 20 timmar, säger Johan Broström.

Men den största orsaken är att det inte är någon bra situation familjen skulle komma till i Peru, menar han – till exempel är bostaden där trång.

Nekades uppehållstillstånd

SVT har tidigare berättat om Uppsalafamiljens öde. Ruth Acosta och Johan Broström fick tvillingarna Erik och Allison. Ett år därefter utvisades Ruth och hennes tre barn från ett tidigare äktenskap, till Peru. Budskapet: Uppehållstillstånd ska sökas utifrån landet. Familjen var övertygade om att det skulle bli beviljat – men i december 2020 fick man besked om att det blir avslag.

– Vi hade trott att Ruth och barnen skulle vara tillbaka till tvillingarnas tvåårsdag, det trodde vi verkligen – men så blev det ju inte, sade Johan Broström då.

Familjen har överklagat beslutet till Migrationsdomstolen och väntar på återkoppling därifrån.

– Det senaste vi hörde var att det skulle ta 16-20 månader innan ärendet behandlas, säger Johan Broström.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer