Foto: montage SVT

Man åtalas för grova våldtäkter via nätet

Publicerad

Genom sin dator ska mannen ha tagit kontakt med 27 barn i USA, Kanada och Skottland, och fått dem att utföra sexuella handlingar inför webbkameran. Nu åtalas mannen för bland annat grov våldtäkt mot barn vid Uppsala tingsrätt.

Mannen, som är hemmahörande i Norduppland, åtalas förutom för grov våldtäkt mot barn även för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Bland bevisningen mot mannen finns USB-minnen, analyser av hårddiskar och loggar från olika sociala medier-plattformar. Mannen ska enligt åtalet ha uppmanat mestadels yngre personer att utföra sexuella handlingar och sedan ha spelat in dem. Från sin dator ska mannen ha hotat målsägandena med att antingen skada eller döda dem eller deras närstående.

– Vi har ganska god bevisning. Det är utifrån filmerna av övergreppen som vi byggt vårt åtal, så vi ser ju precis vad som hänt, säger åklagare Emelie Källfelt.

Särskild hänsynslöshet

Åklagarsidan anser att det sexuella tvånget ska bedömas som grovt, då mannen har visat särskild hänsynslöshet och råhet. Enligt åtalet har övergreppen skett i barnens hemmiljö, och de sexuella handlingarna har innefattat grovt förnedrande handlingar.

– Barnen har varit otroligt pressade i de situationer som har rådit, övergreppen har filmats i realtid av mannen, han är den som bestämmer där och då vad barnet ska göra, och kan få barnet att göra det han vill genom hot, säger åklagare Emelie Källfelt, som tillägger att mörkertalet är stort.

Mannen ska ha utövat handlingarna systematiskt mot ett stort antal barn, och det faktum att mannen dokumenterat övergreppen har dessutom förstärkt kränkningen, menar åklagaren.

LÄS MER: Grova barnvåldtäkter via webbkamera

Vissa medgivanden

Åklagaren anser att mannen bör ha haft anledning att anta att flera av målsägandena var minderåriga, och de sexuella handlingarna ska enligt åtalet vara jämförliga med samlag.

De flesta av handlingarna ska ha begåtts under 2015 och 2016. Mannen, som suttit frihetsberövad i över ett år, har gjort vissa medgivanden. Vad det är han medgett vill hans advokat Kronje Samuelsson inte gå in på.

– Vad gäller hans inställning till de brotten som han är misstänkt för kan jag säga att han så klart finner den här typen av brottslighet som avskyvärd. Trots att han har gjort vissa medgivanden så vill inte jag föregå den förhandling som börjar nu på torsdag och redogöra närmare för hans inställning, utan det kommer att ske inför stängda dörrar vid huvudförhandlingen.

”Oprövad mark”

Hur ser du på att han anklagas för grov våldtäkt när det har skett via internet?

– Det har ju kommit en del praxis på det här området, sexualbrottskommittén har i sin SOU tagit upp det här, och vad man kan säga är att det är ju tämligen oprövad mark. Det har ju kommit ett avgörande från Svea hovrätt ganska nyligen där man inte gjorde bedömningen att det var att anse som våldtäkt. Men det där är också nånting som vi kommer att ta vid huvudförhandlingen.

– Jag tycker det här sänder en viktig signal till samhället, att det är inte omöjligt att utreda den här typen av brott över internet, att även om offer och gärningsman befinner sig i olika länder så går det att utreda, säger åklagare Emelie Källfelt.

På torsdag drar huvudförhandlingarna igång, och rättegången väntas pågå fram till den 10 november, över sammanlagt 20 förhandlingsdagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet