Sköt mot äldre par – döms till fem års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Det var den 6 november som mannen sköt genom fönstret till en lägenhet i Svartbäcken, där ett äldre par bor. Nu döms han till fem års fängelse av Uppsala tingsrätt för försök till mord och grovt vapenbrott. Mannen förnekar gärningarna.

Det var under kvällen den 6 november i Svartbäcken i Uppsala som det äldre paret satt och tittade på tv när de hörde hur det smällde till. Någon öppnade eld mot deras lägenhet, och kulan gick rakt genom deras vardagsrumsfönster. Mannen låg i soffan och kände hur någonting föll ner på hans hand, vilket var en del av kulan. De tog upp telefonen och ringde till polisen.

Ett vittne som var en bit bort från händelsen hörde smällen och följde efter den som han trodde hade orsakat ljudet. Han tog ett kort på mannen och skrev ner registreringsnummret till bilen som gärningsmannen åkte iväg med.

En 20-årig man grips senare och åtalas för försök till mord och grovt vapenbrott.

Döms till försök till mord och grovt vapenbrott

Varför han avlossat skottet mot just dem har inte polisutredningen kunnat visa.

– Vi har inte kunnat hitta något motiv mot just de här målsäganden. Och att det skulle vara fel bostad, att han egentligen skulle skjuta mot någon annan, har inte heller gått att visa, har åklagare Anne Sjöblom tidigare sagt till SVT Uppsala.

Enligt den tekniska bevisningen har den åtalade mannens handskar varit i kontakt med något vapenrelaterat, exempelvis skjutvapen eller patronhylsor.

Uppsala tingsrätt finner den 20-årige mannen skyldig för grovt vapenbrott och försök till mord, och dömer honom till fem års fängelse. Mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.