Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skottlossningen handlade om en strid om narkotikamarknaden i Gottsunda, enligt åklagare Thomas Bälter. Hör honom i klippet. Foto: Polisen

Man döms till livstids fängelse för midsommarskjutning

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen föll domen mot de två män som i juni 2023 begick två mordförsök inom loppet av en vecka, bland annat i Uppsala. Den äldre döms till livstids fängelse.

Det var under midsommarafton i fjol som en 14-årig pojke blev skjuten i benet i Gottsunda. Skjutningen var starten på en våldsam vecka som slutade i ytterligare två misstänkta mordförsök i Stockholmsområdet – ett i Bromma den 26 juni och ett i Botkyrka den 27 juni.

De två gärningsmännen, en 17-årig pojke hemmahörande i Nässjö kommun och en 35-årig man från Stockholm, döms nu för bland annat två mordförsök. Den äldre mannen döms till livstids fängelse medan 17-åringen får tre års sluten ungdomsvård. De frias från mordförsöket i Bromma.

Våldsvåg i Uppsala

17-åringen: ”Haft ångest”

17-åringen har i förhör erkänt att han avfyrat skotten i Uppsala, men att det inte var meningen att skjuta pojken.

– Jag har haft mycket ångest över att han blev träffad. Han är ju väldigt ung och så, säger 17-åringen i förhör.

Erkänner delvis

35-åringen förnekar brott, men erkänner att han stämt träff med mannen i Botkyrka som sedan sköts. Syftet, uppger han, var endast att skrämma mannen till att betala skulder, med hjälp av ett hagelgevär.

17-åringen har erkänt försök till mord på mannen i Botkyrka. Han har uppgett att han agerat ensam. Han har även medgett att han varit i Bromma och avfyrat ett vapen vid tiden för mordförsöket, men i brist på andra bevis frias båda männen.

”En dödspatrull”

Kammaråklagare Thomas Bälter har tidigare uttryckt att de dömda var som ”en dödspatrull” ute efter att mörda folk.

Männen döms även för bland annat framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott. De ska tillsammans betala skadestånd på nästan 3,3 miljoner kronor till femton personer, bland annat den skjutne mannen i Botkyrka och 14-åringen som blev skottskadad i Gottsunda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittnet Sükran Akan sprang till platsen för att hjälpa till – och filmade skadorna inifrån bussen. Se i klippet hur det såg ut. Foto: Privat/Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet