Svea hovrätt gör en helt annan bedömning i det uppmärksammade fallet. Foto: Leif R Jansson/TT

Man friades efter att kvinna var ”spänd” i rätten – nu ändras domen

Uppdaterad
Publicerad

Domen i ett uppmärksammat våldtäktsfall i Uppsala tingsrätt ändras nu i hovrätten. Mannen som stod åtalad för våldtäktsförsök friades då två nämndemän ansåg att kvinnan gett ett osäkert intryck.

Det var i somras som mannen ska ha försökt våldta kvinnan efter en fest de båda varit på. Enligt kvinnans berättelse ska mannen ha bett om att få följa med upp till hennes lägenhet för att få ladda sin telefon. Väl inne i bostaden ska han ha satt sig grensle över henne i sängen och försökt dra av hennes byxor.

En oenig tingsrätt friade mannen med motiveringen att kvinnan inte var trovärdig eftersom hon inte tittade den åtalade i ögonen under rättegången. Man menade också att hon ”skrattat och gråtit om vartannat”, samt att kvinnan varit spänd vilket hon inte borde ha varit om hon talade sanning.

Hovrätten gör helt annan bedömning

Domen fick hård kritik från flera experter, och tingsrättens chef Catarina Barketorp har tidigare sagt till SVT Nyheter att nämndemännen gjorde fel.

– Att döma utifrån om man är ledsen eller glad i rättssalen har ingenting med tillförlitligheten att göra, sade hon då.

Även Svea hovrätt gör en helt annan bedömning och menar att kvinnans berättelse är ”lång, klar, detaljerad och sammanhängande samt fri från överdrifter, motsägelser och svårförklarliga moment”. Mannen döms nu till fängelse i ett år och två månader för våldtäktsförsök. Enligt UNT har båda nämndemännen vid Uppsala tingsrätt fortfarande kvar sina uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.