Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det handlar om att städa bort vapen”

”Många gängmedlemmar är livrädda – folk dör här”

Publicerad

Att aktivt försöka städa bort vapen och ammunition och försöka få fler gängmedlemmar att hoppa av. Det är två sätt som Uppsalapolisen tror kan förebygga skjutningar.

Enligt Uppsalapolisen Jale Poljarevius, som jobbar med insatser mot gängkriminaliteten, är det så kallat ”konfliktläge” i staden just nu.

– Vi hade ett sådant läge senast i maj senast och nu under hösten har vi sett det igen. Det innebär att vi har en, två eller flera grupperingar där det pågår konflikter – antingen inbördes eller sinsemellan, säger han.

Vad kan ni göra för att förebygga nästa skjutning?

– Vi jobbar offensivt ute på gator och torg, söker igenom bostäder och fordon och riktar in oss mot särskilda individer – det handlar om att försöka städa bort så mycket vapen och ammunition som möjligt, säger Jale Poljarevius.

Även att utreda de skjutningar som redan inträffat kan ha en förebyggande effekt, menar Jale Poljarevius.

– Vi behöver jobba med utredningarna så att vi kan få fällande domar.

Att få gängmedlemmar att hoppa av sin brottsliga bana är också viktigt och där samarbetar polisen med kommunen och socialtjänsten.

– Folk dör här och många gängmedlemmar är livrädda, så vi försöker få till fler avhopp utifrån det, säger Jale Poljarevius.

Uppsalapolisen vill också testa ett nytt sätt att lösa gängkonflikter, efter en tysk modell. Metoden handlar om att ha samtal med parterna och berätta om konsekvenserna av fortsatt skjutande.

Hör Jale Poljarevius berätta mer i klippet ovan om hur polisen ska stoppa skjutningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skotten - Uppsalas kriminella karta

Mer i ämnet