Jale Poljarevius har jobbat inriktat mot gängen under en längre tid. Foto: SVT

Polisens misstankar: Gängen tjänar pengar på bedrägerier och prostitution

Publicerad

Narkotikahandeln är en stor inkomstkälla för de kriminella gängen i Uppsala. Men gängen har också andra verksamheter som drar in pengar.

Uppsalapolisen Jale Poljarevius, som jobbat inriktat mot gängen under en längre tid, påpekar att de ofta behöver flera ekonomiska ben att stå på.

– Vi jobbar utifrån teorin att de inte bara har narkotika som inkomstkälla. När det gäller att tjäna pengar är de här människorna öppna för vilka möjligheter som helst, säger han.

Bidragsbrott, prostitution och bedrägerier är andra viktiga inkomstkällor för gängen utöver narkotikan, tror polisen.

– I nuläget gör jag bedömningen att det är bedrägerierna som drar in mest pengar, säger Jale Poljarevius.

– Och det drabbar ju allmänheten, folk är ju otroligt trötta på till exempel nätbedrägerier – men där finns stora pengar.

Blir mindre sårbara

Gängen blir också mindre sårbara för polisens tillslag om de tjänar pengar på andra sätt.

– Att slå ut ett löst sammansatt gatugäng genom att ta deras narkotikalager är inte så svårt, men oddsen att slå ut hela nätverk med flera inkomstkällor är sämre. Tar vi deras narkotika så tjänar de kanske fortfarande pengar på bedrägerier och prostitution, säger Jale Poljarevius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skotten - Uppsalas kriminella karta

Mer i ämnet